Țara al cărei PIB crește mai repede decât al Chinei

Produsul Intern Brut al Turciei a crescut cu 11% în ritm anual în primul trimestru al acestui an, după o creştere 9,2% în ultimul trimestru al anului trecut, arată datele publicate joi de Institutul naţional de statistică din Turcia (Turkstat), informează Wall Street Journal.

Potrivit datelor statistice, Turcia este economia cu cel mai puternic ritm de creştere din lume şi singura ţară din lume cu un ritm de creştere de două cifre. Turcia este urmată de Argentina, cu o creştere de 9,9%, şi China, cu o creştere de 9,7%.

Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul Turciei a crescut cu 8,9%, peste estimările guvernului, care miza pe o creştere economică de 6,8 procente. În 2010, Produsul Intern Brut (PIB) la preţuri curente a fost de 735,8 miliarde dolari, faţă de 616,8 miliarde dolari în 2009. Produsul Intern Brut (PIB) per capita a fost de 10.079 dolari în 2010, în creştere faţă de 8.590 dolari în 2009.

Creşterea economică puternică şi nivelul redus al şomajului sunt principalele atuuri ale premierului Recep Tayyip Erdogan, care la alegerile parlamentare de luna aceasta a câştigat al treilea manadat.Anterior, ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek, a declarat că Turcia va continua să înregistreze şi în 2011 o creştere economică solidă, chiar dacă la un ritm mai moderat. Guvernul de la Ankara mizează în acest an pe o creştere de 4,5%, însă analiştii cred că economia turcă va înregistra o creştere de 4,8 procente.

sursa: www.capital.ro





S-ar putea să îți placă și::

Paradoxul japonez: Yenul, la cel mai ridicat nivel...
TOP: 10 tari scufundate in DATORII
S&P lovește o nouă țară din Europa
4.000 de BMW pentru JO de la Londra
Un canadian si-a folosit iPad-ul in loc de pasapor...
Oligarhul rus Viktor Vekselberg da in judecata cel...

Etichete:,

Leave a Reply