Acţiunile marilor companii europene au atins minimul ultimelor 26 de luni

*  Acţiunile marilor companii europene au atins minimul ultimelor 26 de luni
*  Euro, cel mai redus curs din 15 februarie până în prezent
Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, pe fondul temerilor privind o eventuală intrare a Greciei în incapacitate de plată.

Ieri dimineaţă, euro a coborât până la 1,3495 dolari – cel mai redus curs din 15 februarie până în prezent, însă ulterior a mai câştigat teren. Pe piaţa din New York, la ora 11.18, euro avea un curs de 1,3631 dolari, mai mic cu 0,2% faţă de ultima zi a săptămânii trecute. Tot în cursul zilei de ieri, euro a coborât la cel mai redus nivel din 2001 faţă de moneda japoneză: 103,90 yeni.

Acţiunile marilor companii europene au atins, ieri, minimul ultimelor 26 de luni, iar de la începutul anului au scăzut cu peste 20%, trase în jos de titlurile bancare, din cauza temerilor investitorilor că Grecia va intra în incapacitate de plată. Cele mai afectate au fost titlurile băncilor franceze, care au o expunere importantă pe datoriile elene. Indicele STOXX Europe 600 pentru sectorul bancar a pierdut 3,5% în prima parte a zilei, consemnând cea mai proastă evoluţie sectorială. Acesta a ajuns la cel mai redus nivel din martie 2009 până la momentul actual. Tot ieri, indicele major al bursei germane – DAX – a coborât, pentru câtva timp, sub 5.000 de puncte.
Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 2,6%, iar indicele mondial MSCI a pierdut 1,4%. Investitorii evaluează băncile europene la niveluri nemaiîntâlnite decât după prăbuşirea băncii americane “Lehman Brothers”, din cauza escaladării temerilor privind defaultul Greciei şi extinderea crizei datoriilor în zona euro.




Indicele bancar european al Bloomberg, care include 46 de companii financiare, arată că acestea sunt tranzacţionate la 0,56 ori valoarea contabilă, cel mai redus nivel după cel atins în martie 2009, după falimentul “Lehman”. Faptul semnalează că investitorii estimează activele nete ale companiilor sub nivelul evaluat de acestea. Aceste evaluări reflectă impactul unui posibil default al unui stat asupra unora dintre bănci, potrivit analiştilor de la “Barclays Capital”, citaţi de Mediafax.

Indicele bancar pentru Europa calculat de Bloomberg a scăzut ieri cu 4,1%, la minimul ultimilor doi ani şi jumătate, iar de la începutul aces-tui an a pierdut 37%. Acest indice a fost influenţat negativ în special de companii financiare din state europene periferice, precum “Banco Comercial Portugues” şi “National Bank of Greece”, sau de bănci cu operaţiuni în astfel de ţări, cum sunt “Commerzbank” din Germania şi “Société Générale” din Franţa. Titlu-rile “Société Générale”, “BNP Paribas” şi “Credit Agricole” au coborât, în cursul zilei, cu peste 10%.

Randamentele obligaţiunilor pe termen lung ale ţărilor din zona euro au scăzut puternic. Costul asigurării datoriilor statelor periferice din zona euro a crescut, iar în cazul Greciei şi Portugaliei a atins un nivel record.

Temerile legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată s-au intensificat în ultimele zile, pe pieţele financiare, iar unii oficiali germani au avansat chiar posibilitatea ca această ţară să iasă din zona euro. Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, Ministerul Finanţelor din Germania studiază un posibil impact al intrării Greciei în incapacitate de plată, iar printre scenarii se numără şi renunţarea la euro, respectiv reintroducerea drahmei.

sursa: www.bursa.ro








S-ar putea să îți placă și::

Cea mai scumpa vila din lume
Rusia ar putea dubla preţul gazului pentru Ucraina...
REVISTA PRESEI INTERNATIONALE - 02.08.2011
REVISTA PRESEI INTERNATIONALE - 18.10.2011
Cel mai bogat om din lume vrea să investească în E...
PARADOX: Țara celor mai bogați oameni are cea mai ...
 

Leave a Reply