Şi-a petrecut 30 de minute ca să stabilească nuanţa de gri a semnelor de la toaletă. Care sunt detaliile care l-au obsedat pe Steve Jobs




Steve Jobs era obsedat de orice detaliu legat de produsele, reclamele sau magazinele mărcii Apple, informează Business Insider. Atenţia pentru detalii era o trăsătură moştenită de la tatăl lui, care l-a sfătuit să se uite la orice gard sau dulap care nu parea a fi demn de luat în seamă. Jobs i-a spus biografului Walter Isaacson că tatălui său “îi plăceau lucrurile bine făcute. Se preocupa chiar şi de părţile care nu erau la vedere”.

O lecţie într-adevăr bună, pe care fondatorul Apple a dus-o la extrem. Biografia lui este plină de exemple de situaţii în care Jobs se ocupa de cele mai insignifiante detalii doar pentru ca lucrurile să iasă perfect. Iată o listă cu lucrurile care i-au dat mult de gândit lui Steve Jobs până să ia o decizie:

Nuanţa de gri a semnelor de la toaletă

De exemplu, când Apple a început să deschide noi magazine de desfacere, “Steve a stat vreo jumătate de oră ca să se hotărască asupra nuanţei de gri care trebuia folosită pentru semnele de toaletă ale noilor puncte comerciale”, spune partenerul său Lee Clow. Un lucru bun de altfel, deşi un detaliu atât de mărunt nu merită jumătate de oră. Dar era o trăsătură a lui Steve Jobs.

Designul barelor de start ale programelor şi ferestrelor Apple

Acestea ar fi trebuit să aibă dungi, dacă se păstra varianta iniţială propusă de Jobs. Bill Atkinson, unul dintre dezvoltatorii de programe Apple a spus că au avut “vreo 20 de variante în ceea ce priveşte aspectul barelor pentru Mac-uri”. Un angajat s-ar fi plans că Jobs pierde vremea cu lucruri insignifiante, iar în replică fondatorul Apple i-a răspuns enervat: “Îţi dai seama ce înseamnă să vezi lucrurile astea în fiecare zi? Nu este vorba despre orice lucru, ci despre un lucru care trebuie să fie impecabil”.

Piese din interiorul unui calculator Mac

Deşi un inginer i-ar fi spus că nimănui nu-i pasă cât de bine sau de rău arată piesele ansamblate în interiorul unui laptop, numai să funcţioneze, Jobs a insistat: “Vreau să arate cât mai bine, chiar dacă nu sunt la vedere. Nici un tâmplar nu va folosi un lemn rău pentru partea din spate a unui dulap, doar pentru că nimeni nu îl vede”.

Nuanţa de bej pentru Apple II

Deşi i s-au propus 2 000 de nuanţe de bej, niciuna nu a fost înseajuns de bună pentru noul produs. Aşa că Jobs a venit cu una proprie.

Şi-a personalizat interiorul avionului personal

A fost nevoie de aproape un an pentru ca designul interior al avionului său personal să arate fix aşa cum voia Jobs: a eliminat şi a înlocuit din butoane pentru ca nimic să nu-l deranjeze vizual.

Dreptunghiurile cu colţuri rotunjite

Iniţial unul dintre inginerii de la Apple a lucrat din greu ca să creeze iluzia cercurilor şi formelor ovale în cazul calculatoarelor Apple. Toată lumea din companie s-a arătat încântată. Mai puţin Jobs care a sugerat crearea dreptunghiurilor cu colţuri rotunjite şi l-a scos pe inginer la o plimbare pe stradă arătându-i 17 exemple de astfel de forme în designurile clădirilor din jur.




Podelele magazinelor Apple erau pavate cu piatră din Florenţa

După o călătorie în Italia, Jobs a fost impresionat de pavajele aleilor florentine, aşa că a decis să înlocuiască în anul 2002, vechile podele din lemn masiv ale magazinelor Apple. Piatra numită Pietra Serena a fost adusă tocmai din Italia, cumpărată de la o familie care deţinea o carieră de Pietra Serena.

Galeriile cu bârnele de oţel

Bârnele de oţel folosite la construcţia puncetelor de desfacere trebuiau să fie sudate între ele, să respecte îndeaproape nuanţa naturală a oţelului şi să nu fie lovite la transport, pentru că erau aduse tocmai din Arkansas.

Masca de oxigen

Nu se ştie dacă decizia a fost luată conştient sau nu, dar o exagerare sigur nu a fost. Pneumologul care îl trata pe Jobs ar fi încercat la un moment dat să-i pună o mască de oxigen pe chip când acesta era sub efectul medicamentelor, dar Jobs a ripostat, spunând că detestă designul acelor măşti.

sursa: www.gandul.info



Etichete:

Leave a Reply