Premierul grec Georgios Papandreou va demisiona astăzi

Principalele două partide din Grecia au reuşit duminică seară să ajungă la un istoric acord politic, după un week-end plin de confruntări, în vederea formării unui guvern de uniune naţională pentru a încerca scoaterea ţării din criza datoriei, Georgios Papandreou luându-şi angajamentul să demisioneze, scrie Agerpres.

Noul executiv va trebui “să pună în aplicare” planul european anticriză decis la Bruxelles la sfârşitul lunii octombrie, după care va organiza alegeri anticipate, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Republicii Elene difuzat după întâlnirea dintre liderul opoziţiei de dreapta, Antonis Samaras, şi premierul socialist Georgios Papandreou la reşedinţa preşedintelui republicii, Karolos Papoulias.




În timp ce Grecia luptă contra cronometru pentru a evita, la jumătatea lui decembrie, falimentul şi excluderea din zona euro, acordul politic, obţinut după o serioasă încleştare într-o ţară extrem de polarizată din punct de vedere politic, încheie un week-end al războiului nervilor între cei doi rivali politici, prin intermediul mass-media şi conducerii partidelor respective.

De asemenea, pune capăt unei acute crize politice care a condus la retragerea proiectului de referendum avansat de premier pentru a ratifica planul european anticriză, decis de ţările membre ale zonei euro, în noaptea de 26 spre 27 octombrie, la Bruxelles.

Papandreou dorea evitarea unui ‘vid de putere’ şi a condiţionat demisia sa de acordul privind un nou guvern, dar Samaras reclama exact opusul.

Niciun nume de viitor premier nu a fost avansat, astfel că ei se vor întâlni din nou luni pentru desemnarea acestuia şi a discuta despre componenţa viitorului guvern.




În lipsa unor surprize pe timpul nopţii, acordul permite ca Grecia să fie reprezentată luni la reuniunea Eurogrupului de către actualul ministru de finanţe şi vicepremier în exerciţiu, Evangelos Venizelos, şef al echipei de negociatori eleni cu începere de la jumătatea lui iunie.

“Ţara nu poate să piardă mai mult timp”, declarase anterior purtătorul de cuvânt al guvernului, Ilias Mosialos, apreciind că în cazul unui acord viitorul guvern va putea fi învestit şi primi votul de încredere în termen de o săptămână.

Printre favoriţii citaţi de presă se află numele ministrului de finanţe, Evangélos Vénizélos, rival lipsit de noroc al premierului Papandreou, precum şi cel al consilierului prim-ministrului şi fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene în perioada 2002-2010, Lucas Papademos.

sursa: www.capital.ro



S-ar putea să îți placă și::

REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE - 18.08.2010
Talibanii din Afganistan au intrat şi ei în criză ...
BBC isi vinde participatia din joint venture-ul cu...
REVISTA PRESEI INTERNATIONALE - 10.05.2011
Paypal intra pe piata cupoanelor de reduceri din 2...
"Air Force-ul" Ucrainei: Avionul de 86 m...
 

Etichete:,

Leave a Reply