Silvio Berlusconi isi pregateste demisia




Demisia lui Silvio Berlusconi, premierul Italiei, este asteptata sambata, dupa ce camera inferioara a Parlamentului a votat pachetul de reforme cerut de Uniunea Europeana. Berlusconi isi incheie, astfel, o adevarata era in mediul politic italian unde, timp de 17 ani, a fost o adevarata figura dominanta.

Parlamentul italian a aprobat, sambata, pachetul de masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana.

Camera inferioara a trecut masurile, sambata, cu 380 de voturi pentru si 26 impotriva, la o zi dupa ce au fost aprobate de senat.

Demisia premierului inseamna un pas inainte pentru Italia care trebuie sa isi revina de pe punctul de a cadea in prapastia “crizei economice”, scrie USA Today.

Comisarul European, Mario Monti, ramane principalul favorit pentru frunctia de premier si cel care trebuie sa scoata Italia afara din sfera crizei datoriilor. Desi el este alesul presedintelui Giorgio Napolitano in fruntea unui eventual guvern de tranzitie, aliatii lu Berlusconi au pareri impartite in privinta celui care ar trebui sa il inlocuiasca pe liderul lor.

Opozitia lor ar putea fi suficienta, totusi, pentru a-l impiedica pe Napolitano sa il aleaga pe Monti pentru un guvern de interimat, odata ce Berlusconi isi da demisia.

Sambata seara vom afla daca Berlusconi si-a dat demisia, asa cum a promis, dupa ce Camera Deputatilor va aproba reformele economice. Acestea includ marirea varstei de pensionare incepand cu anul 2026, insa nu vor avea succes in deschiderea si flexibilizarea pietei muncii din Italia.

Este un sfarsit destul de josnic pentru mogulul media multi miliardar in varsta de 75 de ani, care a venit la putere pentru prima data in 1994.




Cele trei mandate ale sale ca premier au fost patate de procese de coruptie si acuzatii ca si-ar fi folosit puterea politica in interes de afaceri. Ultimul proces a fost un scandal sexual, in legatura cu petrecerile “bunga bunga” date de el, dar si cu acuzatiile ca ar fi avut relatii cu o minora.

Italia se afla sub presiuni imense de a inlocui cat mai repede guvernul Berlusconi cu unul nou si eficient, care sa poata impune reforme si masuri de austeritate mult mai dificile, astfel incat Italia sa faca fata datoriilor imense, care ajung pana la 120% din productia economica.

Pietele au fost extrem de agitate in ultima saptamana, in contextul nesigurantei ca Berlusconi ar putea sa plece cu adevarat. Pietele au fost marcate si de intrebarile daca parlamentul, cunoscut pentru inertia sa, ar putea sa se hotarasca in privinta uneie ventuale inlocuiri.

Ratele de imprumut ale Italiei au scazut dupa ce presedintele Napoiltano a subliniat clar ca intentiona sa il roage pe politicianul si economistul Monti pentru a sustine interimatul pentru guvern, astfel incat reformele sa treaca.

Sursa: Business24.ro



Etichete:

Leave a Reply