Adidas, Toyota, Xerox – Afla cine si cum a botezat brandurile de succes (I)

Daca este adevarata zicala conform careia fata face marfa, este si mai adevarat ca brandul vinde marfa.

In anii ‘30, o crema de ghete denumita “Gladys” a spulberat de pe piata toate celelalte creme de ghete, doar prin succesul acestui cuvant magic.

Culmea este ca respectivul cuvant nu l-a nascocit anume un creator de branduri. Pur si simplu, era numele sotiei patronului, pe care o chema Gladys.

Astazi, s-au format experti specializati anume in asemenea munca de creatie, dar sunt si destule cazuri cand brandurile se nasc spontan, din intamplare, din capriciu, sau chiar din… greseala.

Merita trecute in revista cateva istorioare simple ale unor branduri ajunse celebre – asa cum le prezinta portalul Factroom.

Adidas

Denumirea are la baza numele unuia din fondatori, germanul Adi Dasler (dupa acte Adolf Dassler), care, impreuna cu fratele sau, Rudolf Dassler, au pus bazele unei fabrici de produse vestimentare in Germania.




branduri celebre

Apple

Denumirea a stabilit-o Steve Jobs, care i-a dat urmatorul ultimatum partenerului sau: “Daca in cinci ore nu-mi gasesti un nume de brand, ii dau un nume de mere”. Merele lui preferate se numeau “Apples Macintosh”, dar, intrucat Macintosh i s-a parut cam necomercial, a ramas simplu Apple.

branduri celebre

Canon

Initial, s-a numit Kwanon, numele zeului caritatii la budisti. Denumirea, insa, a fost contestata de organizatiile religioase si, astfel, Kwanon a devenit Canon.

branduri celebre

Casio

Celebra firma a avut la baza numele japonezului care a fondat-o, Kashio Tadao. Considerand ca impactul unui nume ortografiat dupa originalul japonez ar putea sa nu aiba un efect destul de rasunator in Europa si in America, a modificat Kashio in Casio.

branduri celebre

Corel

La baza acestui brand sta Cowpland Research Laboratory (Laboratorul de Cercetare Copeland) care apartinea fondatorului viitoarei companii, dr. Michael Cowpland.

branduri celebre

Daewoo

Fondatorul companiei Kim Woo Chong i-a dat firmei aceasta denumire in limba coreana, prescurtand, fara modestie, o sintagma care se traduce prin “Marele Univers”.

branduri celebre

Fujifilm

Asa cum noi am intitulat niste tigari “Carpati” si un restaurant “Dunarea”, japonezii au folosit numele celebrului lor munte Fuji pentru brandul cu pricina.

branduri celebre

Google

Numele vine de la cuvantul Googol, care se traduce prin cifra 1, urmata de o suta de zerouri. Acest numar era inscris pe cecul emis de investitor si asa a ramas.

branduri celebre

HP (Hewlett-Packard)

Fondatorii Bill Hewlett si Dave Packard au hotarat sa stabileasca ordinea initialelor, aruncand o moneda. A castigat Hewlett.

branduri celebre

Hitachi

Acesta este un cuvant in limba japoneza, care se traduce prin sintagma “zori de zi”. Expresia are, insa, o conotatie si cu “soare-rasare”.

Honda

Fara multa fantezie, fondatorul si-a folosit propriul nume pentru a da brand marcii sale. Se numea Soichiro Honda.

branduri celebre

Honeywel

Este o cunoscuta companie americana cu implicari in industria aerospatiala si in domeniul militar. Numele se trage de la cel al fondatorului, Mark Honeywell.




branduri celebre

Mai multe branduri si semnificatii ale acestora puteti studia si in pagina albaiges.com.

sursa: www.ziare.com



Etichete:, , ,

Leave a Reply