IPOTEZĂ-ŞOC: Zona euro, la 10 zile de colaps?




Liderii europeni au demonstrat de la începutul crizei datoriilor de stat că nu acţionează decât atunci când situaţia devine cu adevărat critică. Au arătat asta atunci când, în cazul Greciei, au intervenit doar atunci când posibilitatea intrării în incapacitate de plată era iminentă. Ei bine, am ajuns în punctul critic, spune economistul Wolfgang Munchau.

Faptul că „inima“ zonei euro a fost atinsă de criza datoriilor de stat este cel mai bun argument că factorii de decizie din UE trebuie să acţioneze acum, spune economistul într-un editorial publicat în „Financial Times“.

Eşecul Germaniei de a se împrumuta săptămâna trecută (ceea ce nu s-a mai întâmplat de 14 ani), creşterea dobânzilor cerute de investitori pentru a cumpăra obligaţiuni guvernamentale, cât şi criza de lichidităţi cu care se confruntă băncile arată că, dacă politicienii nu iau măsuri ferme şi imediate, zona euro este aproape de colaps. „Zona euro a devenit acum terenul de pe care toţi investitorii fug, iar băncile fac acelaşi lucru – dar discret“, scrie Munchau.

Această erodare masivă a încrederii a distrus de asemenea şi strategia de salvare a zonei euro, elaborată în urmă cu numai o lună“, adaugă acesta. „Dacă nu se întâmplă ceva foarte drastic, zona euro se poate destrăma foarte curând“, crede el.

Dacă liderii UE ar putea ajunge la un acord înainte de 9 decembrie, când are loc următorul Summit Euro, atunci uniunea monetară va supravieţui. Dacă nu, aceasta riscă un colaps violent“, spune Munchau. „Apoi există riscul unei recesiuni lungi, posibil o adevărată depresie“, continuă economistul.

Acesta propune însă şi un plan în trei paşi care ar putea ajuta la evitarea unui asemenea scenariu.

În primul rând, Banca Centrală Europeană trebuie să găsească o modalitate de a calma pieţele de obligaţiuni şi de a opri creşterea dobânzilor. Aceasta ar putea fi garantarea nelimitată a obligaţiunilor guvernamentale. De asemenea, instituţia trebuie să acorde împrumuturi băncilor, pentru a le asigura lichidităţile necesare. Aceste măsuri ar elimina ameninţarea imediată a falimentului, spune Munchau.




A doua măsură este stabilirea unui program clar pentru emiterea de obligaţiuni comune emise de guvernele din zona euro. Comisia Europeană le numeşte „obligaţiuni de stabilitate“.

Al treilea pas propus de Munchau este înfiinţarea unei uniuni fiscale. Asta ar implica o pierdere parţială a suveranităţii naţionale şi crearea unui cadrul instituţional credibil pentru stabilira politicii fiscale. „Zona euro are nevoie de o trezorerie, cu personal suficient, nu o de o coordonare ad hoc a Consiliului Europeană, elaborată în timp ce oficialii servesc cafea şi desert“, spune Munchau.

sursa: www.adevarul.ro



Etichete:

Leave a Reply