Comisia Europeană va reglementa Facebook din ianuarie 2012




Facebook se pregăteşte de o nouă posibilă luptă, de data aceasta cu reprezentanţii Comisiei Europene, care pregătesc o directivă ce urmează să fie lansată în ianuarie, care va interzice site-urilor să-şi „vândă” utilizatorii către publicitari.

Noua directivă a Comisiei Europene va limita accesul site-urilor de socializare la informaţiile private ale utilizatorilor fără acordul acestora. Astfel, reţelele nu vor mai trebui să-i oblige pe oameni să-şi completeze profilul complet, prin expunerea opiniilor politice, orientării sexuale şi a religiei, scrie „The Daily Telegraph”.

Astfel, utilizatorii vor trebui să fie întrebaţi de fiecare dată când site-ul le cere informaţii care intră sub incidenţa acestei directive şi vor decide dacă oferă mai multe date sau nu.

Conform unor surse din domeniu, Facebook a fost acuzată că, prin utilizarea unor programe sofisticate, reuşeşte să strângă informaţiile personale ale utilizatorilor, le transformă practic într-o bază de date şi le vinde marilor companii care au reclame pe site-ul de socializare.

Chiar dacă majoritatea informaţiilor colectate sunt stocate pe serverele din Statele Unite, Facebook va trebui să se supune legilor europene, riscând procese şi apoi sancţiuni în caz că nu va fi de acord cu aceste modificări.

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding, a făcut un apel la firmele de telecomunicaţii, în special reţelele de socializare, pentru a fi mai transparente în privinţa colectării datelor private. „Utilizatorii trebuie să ştie ce date sunt colectate şi procesate apoi şi, în special, la ce sunt folosite acele date”, a declarat Reding.




sursa: www.adevarul.ro



Etichete:

Leave a Reply