China refuza categoric sa ajute Europa




China nu va ajuta cu bani tarile indatorate din Europa, a declarat, vineri, un oficial din partea Ministerului chinez de Finante.

Tarile de pe batranul continent nu ar trebui sa se astepte ca statul chinez sa-si foloseasca o parte din rezervele valutare in valoare de 3,2 trilioane de dolari pentru a salva statele cu probleme financiare grave, a afirmat viceministrul de Externe al Chinei, Fu Ying.

“Nu putem folosi acesti bani pe piata interna, pentru a combate saracia. Insa nu-i putem utiliza nici pentru sustinerea dezvoltarii altor state”, a spus Fu Ying.

Economistii au estimat ca Beijingul a a investit deja o cincime din rezerva sa, cea mai mare din lume, in active europene. O parte din acestea sunt in dolari si nu pot fi vandute, astfel China poate investi anual doar o suma de 470 miliarde de dolari.

Fu a precizat ca rezervele chineze sunt foarte importante pentru natiune si ca nu va puta da bani Europei.

“Ideea ca tara mea sa salveze Europa nu este viabila, acesti bani nu pot fi folositi astfel (pentru a ajuta tarile indatorate – n.r.). China a ajutat mereu Europa, a fost mereu un participant activ”, a spus Fu.

Liderii europeni au facut un apel la omologii chinezi pentru a ajuta marirea capacitatii Fondului European de Stabilitate (EFSF), care are ca scop salvarea unor tari cu probleme, precum Italia sau Spania, insa au fost refuzati.




sursa: www.ziare.com



Etichete:,

Leave a Reply