Sao Paulo, prima metropola a lumii fara reclame stradale




Putini stiu ca una din marile metropole ale planetei, orasul brazilian Sao Paulo este total lipsit de reclame stradale, urmare unei decizii date de primarul Gilberto Kassab, in anul 2006.

Trebuie mentionat ca orasul numara peste 11 milioane de locuitori, iar masura dispusa de primar a vizat asigurarea unui mediu ecologic de care nu se bucura cunoscutele mari metropole: New York, Tokio, Moscova, Londra, Paris si multe, multe altele.

Masura a fost radicala: s-au interzis panourile publicitare amplasate pe imobile sau independent, afisele de pe autobuze sau alte mijloace de transport, ba chiar si firmele inscriptionate ale sediilor comerciale, scrie Respire.

Desfiintarea acestora a durat cateva luni si n-a fost usor pentru autoritati sa infrunte protestele insitente ale managerilor interesati in mentinerea reclamelor. Ei averitzau ca interzicerea publicitatii este o forma de limitare a libertatii de expresie, de limitare a accesul consumatorilor la informare si ca siguranta pietonului va fi periclitata prin desfiintarea unor surse de lumina pe strazi.

Chiar si cetatenii de rand li s-au alaturat, fascinati de atractia stralucitoarelor panouri publicitare si gata sa sustina ca reclamele infrumuseteaza orasul, din al carui peisaj fac parte.

Efectul era socant ideosebi noaptea cand, de pe marile bulevarde, a disparut brusc multimea de lumini atractive si de neonuri multicolore. Se parea ca simplul iluminat public este insuficient pentru stralucirea unei mari metropole.

Acum, dupa mai bine de cinci ani de la aplicarea reglementarii, un nou sondaj, efectuat de primarie, arata ca 70% din locuitori agreaza disparitia panourilor publicitare si a altor reclame, care mai mult poluau, decat infrumusetau mediul urban.

Deocamdata, niciun alt oras din lume nu s-a lasat ispitit sa repete initiativa din Sao Paulo, nici macar vreunul din cele 43 orase care s-au declarat infratite cu metropola braziliana.

sursa: www.ziare.com




BRAZILIA A DEVENIT A ŞASEA ECONOMIE A LUMII



Etichete:,

Leave a Reply