Miliardari care au investit in fotbal, sportul regel




Indragostiti de sportul cu balonul rotund sau atrasi de investitii interesante, numerosi miliardari si-au pus averile la bataie pentru a sustine cluburi de fotbal, confruntate, unele dintre ele, cu probleme financiare.

1. DMITRY RYBOLOVLEV (AS Monaco) – Pentru Craciun, acest oligarh rus in varsta de 45 de ani si-a facut cadou clubul AS Monaco. Devenit oficial la 23 decembrie actionar majoritar al clubului Principatului Monaco prin intermediul societatii Monaco Sport Invest (66,67%), Dmitri Rybolovlev s-a angajat sa injecteze cel putin 100 milioane de euro in urmatorii patru ani. Clasat pe pozitia 93 in clasamentul Forbes al celor mai bogati locuitori al planetei, activele sale sunt estimate la 7,1 miliarde de euro.

2. SEICUL TAMIN BIN HAMAD AL-THANI (PSG) – In luna mai, QSI, fondul de investitii controlat de printul mosternitor al Qatarului, Tamin al-Thani, a cumparat de la societatea Colony Capital Europa o participatie de 70% la captialul clubului Paris Saint-Germaine cu aproximativ 40e de euro. Noii proprietari au lansat o serie de recrutari de anvergura, precum cea a argentinianului Javier Pastore, cu 42 milioane de euro sau cea, in curs de definitivare, a englezului David Beckham.

3. ROMAN ABRAMOVICI (CHELSEA) – Oligarhul rus, Roman Abramovici, a devenit proprietarul Chelsea in 2003, profitand de situatia financiara incordata a clubului englez din Premier League. Numarul 50 in totul Forbes al bogatilor lumii, cu o avere de 10,3 miliarde de euro, el a facut bani din tranzactii cu materii prime si a investit, la preluarea clubului, 120 milioane de euro pentru achitarea datoriilor acestuia. In 9 ani, el a injectat aproape 1 miliard de euro – infuzii de capital si transferuri – pentru ca Chelsea sa-si atinga principalul obiectiv: castigarea Ligii Campionilor.

4. SEICUL MANSOUR (MANCHESTER CITY) – In septembrie2008, conglomeratul Abu Dhabi United Group (ADUG), din care face parte miliardarul Suleiman Al-Fahim, a pus mana pe clubul englez din Premier League platind aproape 260 milioane de euro. Pe atunci in varsta de 31 de ani, omul de afaceri nu stia nimic din universul fotbalului britanic, dar dorea sa puna expunerea mediatica a clubului in serviciul afacerilor sale. In 2009, Al-Fahim preia Portsmouth, pe care-l revinde sase saptamani mai tarziu unui consortiu de oameni de afaceri sauditi, fara a injecta cele 55 milioane de euro promise. In spatele businessmanului se afla Seicul Mansour, membru al familiei reglale si patron al ADUG, care a cheltuit peste 620 milioane de euro pentru Manchester City incepand din 2008. Manchester City este lider al campionatului britanic, dar a publicat o datorie record de 227 milioane de euro, cea mai importanta afisata vreodata de un club englez.




5. ABDULLAH BIN NASSER AL-THANI (MALAGA) – In iunie 2010, seicul Abdullah Bin Nasser al-Thani, membru indepartat al familiei regale qatareze, cumpara clubul Malaga cu 36 milioane de euro. Pana in prezent, acest om in varsta de 44 de ani, posesor de hoteluri si centre comerciale, a cheltuit peste 60 milioane de euro pentru transferuri, sporind bugetul anual al clubului de la 30 la 80 milioane de euro. Investitorul qatarez vrea sa faca din Malaga al treilea mare grup spaniol, dupa FC Barcelona si Real Madrid.

sursa: www.fin.ro



Leave a Reply