ECONOMIŞTII sunt pesimişti: Anul 2012 va rivaliza cu 2009 la capitolul slăbiciune economică




Anul 2012 va rivaliza cu 2009 la capitolul slăbiciune economică, în contextul în care producţia va fi afectată de criza datoriilor din zona euro ce continuă, potrivit unei largi majorităţi a economiştilor intervievaţi de ziarul britanic Financial Times.

Într-un sondaj care a intervievat 83 de economişti, printre care 11 foşti membri ai Comisiei de Politică Monetară (Monetary Policy Committee, MPC) a Băncii Angliei, de trei ori mai mulţi respondenţi au considerat că perspectivele economice se vor deteriora mai degrabă decât se vor ameliora în 2012, scrie Agerpres.

Chiar dacă va exista o recesiune de tipul “double-dip” în 2012 (recesiune cu ”doua etape”, în care momentul de scădere economică este urmat de 1-2 semestre de revenire a creşterii economice, dar care se întoarce ulterior la contracţie, n.red) cu toate acestea, doar o mică minoritate îl îndeamnă pe ministrul britanic de finanţe George Osborne să-şi abandoneze planul de austeritate de şapte ani în favoarea stimulării economiei prin reducerea taxelor sau mai multe cheltuieli publice.

‘Planul cancelarului eşichierului de reducere a deficitului a fost un pic îndrăzneţ, dar având în vedere că a obţinut credit prin ratele mai mici ale datoriei publice nu ar trebui să dea înapoi acum’, a declarat Sir John Gieve, fostul guvernator adjunct al Băncii Angliei.

Doar 21 de economişti au fost de acord cu Ed Balls, ministrul de finanţe din umbră, cu faptul că măsurile de austeritate au fost ‘prea mult şi prea repede’. Dar sprijinul faţă de strategia lui Osborne privind împrumuturile nu se traduce în orice optimism extins privind 2012, potrivit FT.

Aproape toţi cei care şi-au exprimat opinia au spus că perspectivele Marii Britanii vor fi mult mai rele dacă euro se va prăbuşi, manifestându-şi convingerea că Regatul Unit nu va fi ”căpitanul” propriului destin economic în acest an. Întrebaţi dacă moneda comună va supravieţui, 43 dintre cei care şi-au exprimat opinia au considerat că o ruptură va fi evitată, în timp ce 17 au fost de părere că va exista mai mult decât o singură monedă în ceea ce constituie în prezent zona euro.

Sir Alan Budd, preşedintele fondator al ”Office for Budget Responsibility”, a descris situaţia dificilă din Marea Britanie drept o ‘alegere între mizerie prelungită în cazul în care euro supravieţuieşte şi catastrofă dacă nu supravieţuieşte’.

Sir Howard Davies, fostul şef al ”Financial Services Authority” (FSA, instituţia de reglementare a pieţelor financiare) a adăugat că o recesiune este aproape sigură în prima jumătate a anului: ”Dacă va fi scurtă sau lungă, aceasta depinde de o soluţionare a tensiunilor din zona euro”.

Sondajul a constatat că va exista o licărire de speranţă dacă se va găsi o soluţie la problemele din zona euro, în contextul în care economiştii se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă rapid, oferind gospodăriilor încredere în a doua jumătate a anului.




Se aşteaptă ca inflaţia să scadă rapid la ţinta Băncii de 2%, în contextul în care creşterea preţurilor produselor de anul trecut şi TVA nu au corespuns comparaţiei anuale.

Kate Barker, fostă membră a MPC, a prezis că “o creştere mai substanţială se poate relua în a doua jumătate, cu toate că şomajul ar putea creşte pe tot parcursul anului”.

Niciun sondaj privind noul an nu a mai fost atât de sumbru din 2009, când economia s-a contractat cu 0,8 procente, subliniază FT.

Deşi nu există un consens asupra a ceea ce guvernul ar trebui să facă pentru a genera creştere economică, doar trei dintre cei 83 de economişti intervievaţi au fost de părere că eliminarea taxei pe venit de 50% pentru cei bogaţi ar putea ajuta economia.

sursa: www.capital.ro



Leave a Reply