Americanii au retras 144 mld. $ din fondurile de acţiuni în 2011




Fondurile de acţiuni din Statele Uni­te ale Americii au încheiat anul 2011 cu retrageri nete record de 143,9 mld. do­lari, potrivit statisticilor emi­se de In­vest­ment Company In­sti­tute (ICI), aso­cia­ţie a ad­ministratorilor ame­ricani de active.

Fondurile ame­ri­cane de acţiuni au ră­mas astfel cu active de circa 5.100 mld. dolari. În lunile de vară, când criza da­­­to­riilor suve­ra­ne din zona euro şi re­­tro­gradarea SUA i-au fă­cut pe investitori să se teamă de o prăbu­şi­re a burselor, fon­durile de acţiuni au înregistrat ieşiri ne­te re­cord, cu un ma­xim de 31,7 mld. dolari în au­gust, când agenţia de rating S&P a re­tro­­gra­dat califi­ca­ti­vul acordat SUA pentru prima dată în istorie, de la AAA la AAplus, cu perspectivă “negativă”.

Retrageri consistente au fost raportate şi pe final de an: 20,4 miliarde de dolari în octombrie şi alte 18,95 miliarde de dolari în noiembrie. Potrivit ICI, cele mai mari retrageri au fost făcute din fondurile de acţiuni care investesc în principal pe piaţa americană, în timp ce fondurile care investesc în afara graniţelor SUA au pierdut mai puţini dolari. În 2008, anul falimentului băncii de investiţii Lehman Brothers şi al declan­şării crizei financiare, investitorii au retras 227,8 miliarde de dolari din fondurile americane de acţiuni, potrivit ICI.




sursa: www.zf.ro



Leave a Reply