Cele mai bine platite profesii din America

In America, poti castiga din afaceri, profesii libere, sau dintr-un simplu salariu, care, de multe ori, nu e nici el neglijabil. Dimpotriva, unele salarii sunt de invidiat, chiar de catre cei ocupati in profesiile libere sau in micile afaceri.

Nivelele normale anuale ale acestor retributii au fost recent catalogate si nu mica este surpriza celor pe care le aflam, noteaza Kabanik.

Chirurg

Salariu: 181.850 USD. Durata de formare: intre 10 si 15 ani.

Dintre chirurgi, cei mai pretuiti sunt cei care opereaza pe inima si pe creier. Este de observat ca, pentru a ajunge un chirurg de prestigiu, o simpla licenta nu este suficienta. Multi au facut, in paralel, si studii de biologie, chimie sau alte specialitati. Este munca multa, dar merita.

Director executiv

Salariu: 140.880 USD. Durata de formare: de la caz, la caz. In formare, conteaza foarte mult aptitudinile personale.




Directorul executiv are totul in mana, intr-o societate comerciala. Este factor decizional in conducerea strategica si operationala a societatii. Aici, trebuie mai mult viziune decat studii. Bill Gates este unul din exemple.

Director tehnic

Salariu: 140.120 USD. Durata de formare: 6-7 ani.

Directorul tehnic este tehnocratul societatii, pe mana lui sunt cercetarile, proiectarea, organizarea procesului de productie. Sunt obligatorii studiile superioare, masteratele, doctoratul. Unii au mai multe masterate sau doctorate.

Pilot in aviatia civila

Salariu: 134.090 USD. Durata de formare: intre 5 si 10 ani.

In afara perioadei de formare, pentru a fi admis ca pilot comercial pe nave cu pasageri, treuie sa ai la activ minimum 1.500 ore de zbor, sa dovedesti ca, de la primirea diplomei ai efectuat cel putin un anumit barem de zboruri lunar. Datorita faptului ca orele de zbor pentru antrenamente sunt foarte scumpe, multi piloti din aviatia civila ajung acolo, dupa ce si-au primit doplomele in activtatea militara.

Dentist

Salariu: 132.660 USD. Durata de formare: 8 ani.

In aceasta categorie intra atat medicii dentisti care pun simple plombe sau fac extractii, cat si ortodontii, chirurgii maxilari, specialistii in tratamentul malformatiilor din zona bucala. Desi, la baza pregatirii, stau doi ani de colegiu, pentru a ajunge un dentist remunerat ca mai sus, se cer studii si specializari ulterioare.

Avocat

Salariu: 110.590 USD. Durata de formare: 7 ani.

La sfarsitul perioadei de formare, avocatul ajunge specializat pe un anumit proffil: drept comercial, dreptul international, dreptul familiei, drept civil, drept de proprietate intelectuala, si drept civil. Exista si specializari mai delimitate privind activitatea in constructii, in gestionarea deseurilor, asigurari, etc. Bineinteles, pentru a ajunge avocat, dupa studii, se cere o anumita practica si acreditarea Baroului.

Dispecer de trafic aerian

Salariu: 10.430 USD. Perioada de pregatire: 9 ani.

Cine doreste sa acceada la aceasta functie, trebuie sa fie luat in evidenta intr-un program special si sa promoveze un numar de teste. De obicei, este nevoie de 4 ani scolarizare, trei ani de experienta pe langa alti dispeceri deja formati si inca doi ani de stagiu, data fiind raspunderea in care se implica o persoana angajata in dirijarea traficului aerian.

Manager al sistemelor de calcul

Salariu: 100.110. Perioada de pregatire: intre 4 si 8 ani. Multi din acestia isi incep activitatea ca simpli programatori sau analisti, dar dovedind talent si pasiune, sunt remarcati de angajatori. Odata cu dezvoltarea rapida a tehnologiei moderne, majoritatea companiilor cauta asemenea specialisti si ii platesc in consecinta. In general, acced la aceasta functie cei cu studii superioare in informatica, dar nu sunt excluse nici cazurile celor cu un simplu bacalauret.




Manager de marketing

Salariu: 100.20 USD. Perioada de formare: intre 4 si 6 ani.

De cele mai multe ori managerii de marketing au o pregatire de 4 ani (licenta), dar fara masterat este greu sa ajungi la promovare. Managerii de marketing sunt activi in relatiile cu publicul, dezvoltarea brandului, gestionarea spatiilor de publicitate cumparate, dar trebuie sa aiba si aptitudini de analisti financiairi.

Managar in doeniul stiintelor naturale

Salariu: 97.560 USD. Perioada de formare: 6 ani.

Domeniul de ativitate: agronomie, biologie, geologie, chimia solului farmacologie. Succesul este al celor pasionati de domeniul lor, adanciti in studii indiividuale, datorita carora ajung sa se afirme spectaculos, aducand succes si prosperitate societatilor care ii platesc.

sursa: www.ziare.com



Leave a Reply