Berlin vrea sa scoata bugetul Greciei de sub controlul Atenei




Germania doreste ca, inainte de a beneficia de al doilea plan de salvare financiara, statul elen sa renunte la suveranitate in materie de politica fiscala in favoarea unui comisar european , scrie Financial Times, care a intrat in posesia unei copii a propunerii Berlinului.

Potrivit FT, un comisar desemnat de ministrii de finante din zona euro va dispune de dreptul de a respinge, prin veto, deciziile bugetare adoptate de guvernul elen.

De precizat ca acest proiect a iesit la iveala in contextul discutiilor legate de datoria Greciei si care sunt in derulare la Atena intre cabinetul elen si creditorii privati. El a aparut cu cateva zile inainte ca liderii europeni sa se reuneasca luni, la Bruxelles, pentru adoptarea noului tratat fiscal al UE.

„Consolidarea bugetara trebuie sa fie insotita de un sistem de control strict”, recomanda textul mentionat de cotidianul britanic si trimis vineri de catre Berlin tuturor capitalelor din zona euro.

„Avand in vedere ca, pana in prezent, Grecia nu a reusit o adaptare satisfacatoare la noile conditii, Atena trebuie sa accepte, temporar, ca suveranitatea sa bugetara sa treaca sub un esalon european”, estimeaza guvernul german.

In ultimele trei saptamani, negociatorii Greciei si cei ai creditorilor privati ai tarii incearca sa gaseasca un acord pentru stergerea a aproximativ 100 miliarde de euro din datoria elena, astfel incat datoria suverana a Atenei sa fie adusa la 120% din PIB pana in 2020, fata de 160% in prezent.




sursa: www.fin.ro



S-ar putea să îți placă și::

Cele mai mari rezerve de aur din centrul şi estul ...
Facebook își plătește utilizatorii. Vezi pentru ce
Est-europenii sunt cei mai cheltuitori din UE
Rusia vrea să vândă 10-15% din Rosneft şi 10% din ...
Germania se pregăteşte de introducerea salariului ...
Cartea care a pus pe jar Casa Alba. Dedesubturile ...
 

Etichete:,

Leave a Reply