Schimbare de lider: Zurich mai scump decat Tokio




Schimbare de lider in topul celor mai scumpe orase ale lumii: primul loc a fost ocupat de Zurich, care a detronat Tokio din pozitia suprema. Capitala nipona a ajuns pe pozitia secunda.

Este o adevarata premiera in istoria de 20 de ani a raportului The Worldwide Cost of Living, publicat anual de Economist Intelligence Unit (EIU). Din punctul de vedere al costurilor de viata, Zurich este cel mai scump oras din lume.

Clasamentul este interesant in primul rand pentru turisti si vizitatori. El se bazeaza pe o analiza comparativa a peste 400 de preturi si a calitatii a 160 de produse si servicii din fiecare oras analizat. Este vorba atat de alimente, dar si de imbracaminte, locuinte, transport, facturi pentru servicii publice, scoli private, timp liber.

Cum a ajuns Zurich in fruntea listei de 131 de orase? Din cauza francului elvetian. „In ultimii ani, Elvetia si Japonia au asistat la miscari majore ale monedelor lor nationale, facandu-le mai scumpe”, explica autorii studiului in comunicatul de presa publicat astazi. „In cazul Elvetiei aceasta situatia a fost mai evidenta anul trecut, cand investitorii, in goana dupa o oaza de liniste si stabilitate, au investit masiv in francul elvetian”, au continuat expertii britanici.

Iata de ce primele 10 pozitii ale clasamentului au revenit oraselor nipone, elvetiene si australiene. Locul trei a fost atribuit Genevei, urmata de Osaka si Oslo. Pe urmatoarele cinci trepte au fost plasate Paris, Sidney, Melburn, Singapore si Frankfurt.




sursa: www.fin.ro



Etichete:,

Leave a Reply