Rusia şi-a înjumătăţit deţinerile în titluri americane de trezorerie

Rusia şi-a redus cu aproape 50% deţinerile în titluri americane de trezorerie, în ultimele 14 luni, la 88,4 miliarde dolari, conform cifrelor Departamentului de Trezorerie din SUA, informează RIA Novosti.

Rusia s-a alăturat în 2008 grupului de cumpărători majori de instrumente financiare lichide din SUA, sporindu-şi cu 250% investiţiile în titluri de valoare americane, la 116,4 miliarde dolari.

Investiţiile Rusiei în certificate de trezorerie americane au început să scadă în octombrie 2010. În decembrie 2011, acest tip de investiţii au ajuns la 88,4 miliarde dolari, de la 89,7 miliarde dolari în noiembrie. Astfel, în 14 luni, aceste investiţii s-au redus cu 49,86%.




China este, în continuare, principalul cumpărător de certificate de trezorerie din SUA, chiar dacă aces-te investiţii s-au redus şi în cazul ţării asiatice. La finele lunii decembrie 2011, investiţiile Chinei în titluri de trezorerie americane au scăzut la 1.100,7 miliarde dolari, de la 1.132,6 miliarde dolari în noiembrie. Pe locul secund se află Japonia, cu 1.042,4 miliarde dolari, urmată fiind de Marea Britanie, cu 414,8 miliarde dolari.

Standard & Poor’s: Economia Rusiei va încetini

Economia Rusiei va fi “dinamică” în primul semestru din anul curent, după care va pierde din avânt din cauză că banca centrală va încerca să limiteze creditarea, potrivit agenţiei de evaluare Standard & Poor’s (S&P).

Standard & Poor’s arată că Banca Rusiei va încerca, probabil, să încetinească creşterea creditării în semes-trul al doilea, ca să reducă riscurile inflaţioniste generate de majorarea preţurilor electricităţii şi gazelor.

“După un avans de 4,2% în 2011, credem că încetinirea ritmului de expansiune va duce la o creştere de 3,5% a PIB-ului Rusiei în 2012″, a afirmat Jean-Michel Six, economist şef pentru Europa în cadrul S&P.

Guvernul de la Moscova anticipea-ză că economia Rusiei va avea o creştere de 3,7% anul acesta.




sursa: www.bursa.ro



Etichete:,

Leave a Reply