China continuă să parieze pe imobiliare

În contextul în care ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit, iar piaţa imobiliară dă tot mai multe semne de prăbuşire, oficialii din China mizează pe locuinţele ieftine pentru a stimula creşterea economiei.

Proiectul Taiheyuan, care presupune construirea a 2.400 de locuinţe la preţuri accesibile, face parte din efortul naţional de a oferi case subvenţionate populaţiei sărace din mediul urban. În total, anul acesta vor fi construite cinci milioane de apartamente la preţuri accesibile, ţelul fiind 36 de milioane de astfel de unităţi până la sfârşitul anului 2015, potrivit Bloomberg Businessweek.

Construirea de locuinţe sociale nu are doar scopul de a le oferi pensionarilor şi muncitorilor cu venituri mici un acoperiş deasupra capului. Planul are în vedere şi stimularea industriei oţelului, cimentului, cuprului şi aluminiului. Însă finanţarea locuinţelor sociale s-ar putea dovedi o problemă, costul total fiind estimat la circa 600 de miliarde de euro până în 2015. În luna martie, Beijingul a anunţat că va majora finanţarea de la guvern pentru anul acesta cu 23 de procente, până 25 de miliarde de euro. Însă mare parte din costuri va fi suportată de către guvernele locale, a căror venituri depind, în mare parte, de vânzările de terenuri.

Cum sectorul imobiliar din China a fost în plină expansiune până în septembrie, bani au existat: guvernele locale au câştigat 360 de miliarde de euro anul trecut din vânzările de terenuri. Cu toate acestea, fondurile alocale locuinţelor sociale au fost prea puţine. “Nu că nu au existat bani, ci pentru că preferă să îi cheltuiască pe alte proiecte, de pe urma cărora ar avea mai mult de câştigat”, expplică economistul UBS Tao Wang.

Corupţia reprezintă un alt motiv de preocupare, în contextul în care presa chineză a dezvăluit că funcţionarii publici sunt cei care ajungeau să beneficieze, în cele din urmă, de aceste locuinţe, şi nu cei cu adevărat săraci.

Unii chiar pun sub semnul întrebării construirea locuinţelor sociale, iar asta pentru că oficialii au folosit o definiţie foarte largă a acestui plan, lucru dovedit de faptul că 30% dintre locuinţele sociale începute anul trecut nu au fost proiecte noi, fiind recondiţionate căminele unor fabrici sau clădiri vechi.

Încă din luna septembrie, piaţa imobiliară, unul dintre principalele motoare de creştere economică din China, a început să încetinească. Vânzările de case au scăzut cu 18 la sută în primul trimestru, iar preţul locuinţelor noi a scăzut în 45 dintre principalele 70 de oraşe, în luna martie, pentru a şasea lună consecutiv.



sursa: www.capital.ro

S-ar putea să îți placă și::

La Mumbai va fi construit cel mai înalt imobil rez...
Google pune capat contractelor cu firmele de publi...
Volkswagen si Peugeot vor sa faca branduri noi pen...
"Industrial & Commercial Bank of China&qu...
China va depăşi Germania la vînzările maşinilor pr...
S-a vîndut o insulă grecească. Vezi cine a cumpăra...
 

Etichete:,

Leave a Reply