ZI CATASTROFALĂ: Acest om a pierdut 3 MILIARDE DE DOLARI într-o singură zi

Ultimele știri și zvonuri despre Facebook nu i-au adus prea mult succes fondatorului celei mai mari rețele de socializare din lume.

Mai precis, Mark Elliot Zuckerberg a pierdut ieri nu mai puțin de 2,9 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index. Cu toate acestea, oferta publică inițială a Facebook, îl va propulsa pe Zuckerberg direct la vârful celor mai bogați oameni din lume, acesta fiind pe cale să devină mai bogat decât oameni precum Steve Ballmer de la Microsoft.

La opt ani de la înfiinţarea sa de către Mark Zuckerberg, Facebook a fixat un interval de preţ de 28-35 de dolari per acţiune pentru viitoarea sa cotare publică iniţială, un interval care evaluează Facebook undeva între 77 şi 96 de miliarde de dolari, adică o valoare de piaţă similară cu cea a Amazon.com.

Mărimea ofertei publice iniţiale reflectă potenţialul de creştere şi aşteptările optimiste ale analiştilor cu privire la potenţialul lucrativ al Facebook. ‘Cu siguranţă nu am văzut un IPO atât de mare al unei companii din sectorul tehnologic’, a declarat Lise Buyer de la firma de consultanţă Class V Group. Lise Buyer, care în 2004 a lucrat la oferta publică iniţială a Google, spune că principala întrebare în cazul Facebook este cât de mult va continua să crească.

Dacă preţul rezultat în urma IPO-ului se va apropia de zona superioară a intervalului fixat, Facebook ar putea să strângă până la 12 miliarde de dolari, iar dacă se utilizează şi opţiunea de supra-alocare (cunoscuta sub denumirea de ‘greenshoe’) ar putea să se ajungă până la 13,6 miliarde de dolari. Comparativ, în 2004 Google a strâns 1,9 miliarde de dolari cu ocazia ofertei sale publice iniţiale care valoriza motorul de căutare la 23 miliarde de dolari. În prezent Google are o valoare de piaţă de aproximativ 200 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters, şefii Facebook ar putea demara luni, 7 mai, un roadshow (turneu de promovare) pentru oferta sa publică iniţială, iar acţiunile celei mai mari reţele sociale din lume s-ar putea tranzacţiona la bursă din 18 mai. Intervalul de preţ ar putea fi ajustat în funcţie de reacţia Wall Street la turneul de promovare.

Facebook are peste 900 milioane de utilizatori şi anul trecut a raportat un profit net de 668 milioane de dolari, în creştere faţă de 372 milioane de dolari în 2010.

Profitul Facebook a scăzut cu 12%

Facebook a anunţat că profitul său net a scăzut în primul trimestru din 2012 cu 12%, la 205 milioane de dolari, de la 233 milioane de dolari în perioada similară din 2011, din cauza cheltuielilor mai ridicate.

Anupam Palit, analist la GreenCrest Capital LLC, susţine că Facebook încă nu a luat măsuri pentru a obţine mai mulţi bani de pe pieţele internaţionale unde înregistrează cea mai rapidă creştere, cum ar fi Brazilia, India şi Filipine.

Facebook are cel puţin 845 milioane de utilizatori şi anul trecut a raportat un profit net de 668 milioane de dolari, în creştere faţă de 372 milioane de dolari în 2010. Valoarea de piaţă a Facebook este estimată undeva între 75 şi 100 miliarde de dolari. La începutul lunii februarie Facebook şi-a depus dosarul pentru listarea la bursă, intenţionând să strângă de pe piaţă cel puţin cinci miliarde de dolari.



sursa: www.capital.ro



S-ar putea să îți placă și::

Previziunile financiare pentru divizia de telefoan...
Google a anuntat lansarea unui nou motor de cautar...
Un grup de hackeri care a castigat peste 16 mil. $...
MySpace ar putea concedia jumatate din personal
Facebook si Google reinventeaza recrutarea
Deutsche Telekom tinteste drepturile pentru Bundes...

Etichete:

Leave a Reply