Chinezii fac avere investind in opere de arta

In ultima perioada, chinezii care dispun de bani investesc in opere de arta. Ei conteaza pe faptul ca asemenea investitii deschid perspectiva unui profit incomparabil mai bun decat alte afaceri, ca valorile imobiliare, petrolul si chiar aurul.

Specificul unor asemena investitii pune insa cateva conditii preliminare: se cer cunostinte in domeniu, se cere fler si mai ales rabdare, pentru ca marile profituri vin in termen lung.

Afacerea sotior Wang: arta

Se vehiculeaza in ultimul timp numele a doi soti din China, Wang Wei Liu si Wang Yyang, care au investit deja 317 milioane de dolari, adunand o valoroasa colectie de arta – noteaza portalul capital.bg.

Scopul colectiei este constituirea unui muzeu care va stimula atractia pentru arta si in randul altor chinezi bogati. Pentru ei, nu este greu sa sesizeze persectiva nebanuita a acestui gen de afacere care prospera atat de spectaculos in Europa.

Sotii Wang Wei Liu si Yyang, pasionati de arta, dar interesati si in afaceri de acest gen, sunt convinsi ca aparitia in viitor de noi colectii si poate chiar noi muzee private ii va avantaja.

O concurenta noua nu poate duce decat la cresterea cotelor de piata la piesele deja achizitionate de ei, care in prezent se afla in fata unei piete care mai asteapta noi operatori.

Concurenta locala va dinamiza preturile, in avantajul primilor veniti – respectiv cei care au stiut sa achitioneze ieftin si sa astepte cu rabdare cresterea preturilor.

Un muzeu privat de 10.000 mp

Perspectiva la care se gandesc initiatorii muzeului privat are in vedere faptul ca, in China actuala, intreprinzatorii din economie au prosperat spectaculos si au acumulat averi pe care le investesc tot in economie, aflata in plina expansiune. Concurenta ii determina sa caute domenii noi, iar investirea in opere de arta este unul din cele mai prospere. In multe parti ale Asiei, cei care au incercat au reusit.

Contactata de presa, doamna Wang a refuzat sa dea prea multe detalii in legatura cu perspectivele avute in vedere sau cu cheltuielile pe care le va implica organizarea unui muzeu privat in China. Totusi, a declarat ca muzeul va ocupa o suprafata de aproape 10.000 mp si se va deschide la sfarsitul lunii octombrie, in Shanghai. Chiar pentru o tara precum China, un asemenea muzeu privat este un unicat.

Sotii sunt constienti de implicatiile ce rezulta din organizarea unui muzeu cu valori. Probabil ca intretinerea, inclusiv paza, va costa 1,6 milioane dolari pe an si chiar daca muzeul va reprezenta un succes remarcabil cand va intra in circuitul turistic, ei nu conteaza pe recuperarea cheltuiielilor si a investitei din veniturile turistice, cat conteaza pe cresterea valorii exponatelor.

Apar mereu muzee noi

In discutiile avute cu presa, doamna Wang a subliniat faptul ca astazi in China sunt numeroase femei bogate, gata sa-si cheltuiasca banii in magazine de lux. A sosit momentul ca obiectul luxului sa devina si bunul gust, atractia pentru arta si pentru frumos.

Prezenta muzeului si exemplul european, la care se adauga rafinamentul specific lumii orientale, pot determina o noua conduita in societate si pot canaliza interesul spre noi valori ale creatiei umane.

Convinsi ca initiativa va avea succes si ca nu va intarzia nici concurenta, sotii Wang si-au propus sa mearga mai departe, construind, tot in Shanghai, un al doilea muzeu, cu un alt specific, ce ar putea fi pus in functiune in 2013.

Familia Wang nu este singura insa care a prins gustul pentru afacerile cu opere de arta in Asia. Magnatul indonezian Fii Tech, care are deja un muzeu deschis inca din 2008 la Jakarta, s-a orientat si el acum spre Shanghai, unde pregateste deschiderea unui muzeu privat in anul viitor.

Sprijinul statului chinez

Noul muzeu va avea insa o nota aparte, fiind axat numai pe arta din Asia de Vest, ceea ce inseamna o individualizare, pe care turistii din intreaga lume se grabesc s-o aprecieze.

Desi initiativele sunt strict private, statul chinez s-a aratat gata sa le sprijine, in care sens i-a oferit lui Fii Tech, in conditii preferentiale, un teren, dotat cu o constructie abandonata, care insa poate fi amenajata scopului propus, cu o cheltuia, inca nedezvaluiat public.

Un alt chinez bogat, Guan Yi, si-a anuntat si el intentia de a construi un muzeu cu opere de arta, pe un teren situat la periferia capitalei Beijing.

Exista perspectiva ca marile orase asiatice, atragatoare ideosebi prin exotismul lor, sa devina in perspectiva puncte de atractie pentru turistii amatori de arta, care, in prezent, se concetraza indeosebi in directia marilor muzee de prestigiu ale Europei. 



sursa: www.ziare.com

 

Etichete:, ,

Leave a Reply