Lukoil are de gînd să demareze o listare secundară la bursa de la Hong Kong în 2013

Grupul petrolier rus Lukoil a confirmat marţi că are de gând să demareze o listare secundară la bursa de la Hong Kong prin răscumpărarea de acţiuni existente în valoare de peste un miliard de dolari, transmite Reuters.

Vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că grupul este în faza finală a negocierilor pentru a angaja firmele China International Capital Corp (CICC) şi Renaissance Capital să se ocupe de listare, fără a oferi un interval de timp concret. Fedun a adăugat că Lukoil ar putea lua în considerare şi o listare la bursa de la Shanghai atunci când condiţiile vor fi potrivite.

În prezent acţiunile Lukoil se tranzacţionează în principal la bursa de la Moscova, dar şi la bursele de la Londra şi New York, capitalizarea de piaţă combinată a grupului ridicându-se la aproximativ 44 miliarde de dolari.

‘Vrem să avem acces la o nouă clasă de investitori. Lumea se schimbă. Asia joacă un rol important în politică şi economie’, a declarat Leonid Fedun într-un interviu acordat Financial Times. Fedun, care deţine aproximativ 10% din acţiunile Lukoil, susţine că reacţia iniţială a bancherilor şi potenţialilor investitori din Hong Kong faţă de o posibilă listare secundară în valoare de 1-2 miliarde de dolari în 2013 este una pozitivă. Leonid Fedun a adăugat că fondul suveran de investiţii din Singapore, Investment Corporation, şi fondul suveran de investiţii din Singapore, Temasek, se numără printre actualii investitori asiatici de la Lukoil, dar a refuzat să dezvăluie pachetele de acţiuni pe care le deţin.

Profitul Lukoil, al doilea mare producător de petrol din Rusia, a crescut în primul trimestru cu 7,7% până la 3,79 miliarde de dolari, în timp ce vânzările companiei au urcat cu 19%, la 35,26 miliarde de dolari.

Lukoil deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior, respectiv în Ucraina, Bulgaria şi România. De asemenea, Lukoil deţine acţiuni la o rafinărie din Olanda.



sursa: www.capital.ro

S-ar putea să îți placă și::

Istoria Adolf Dassler (Adidas)
GM, de la faliment la pozitia de lider al pietei a...
Profitul Nissan pe ultimul trimestru fiscal, peste...
Zynga pierde jucatori si bani
TOP 25: Cei mai activi directori CIO in social med...
Apple face angajări în Europa
 

Etichete:,

Leave a Reply