Gazprom pierde piata europeana

Configuratia fortelor pe piata mondiala a energiei este in plina reasezare: gazele naturale vor reduce ponderea petrolului si a carbunelului, SUA vor limita spatiul de manevra al Rusiei si Orientului Mondial, cred expertii Agentiei Internationale a Energiei (IEA). Pentru Gazprom, institutia are vesti proaste: pretul la gaze se va reduce in Europa cu 18% pana in 2035.

Gazul netraditional poate modifica situatia de pe piata mondiala a energiei, cu o repozitionare a marilor jucatori, a declarat economistul sef al IEA, Fatih Birol. In acest context, prognozeaza expertii institutiei, cota Rusiei si a tarilor din Orientul Mijlociu in comertul cu gaze naturale se va reduce de la 45 la 35% pana in 2035, cand principalul producator vor fi Statele Unite: 825 miliarde metri cubi fata de 725 miliarde pentru Rusia.

Conform BP Statistical Review, SUA au intrecut deja Rusia in 2009, cand au produs cu 55 miliarde metri cubi de gaze natuale mai mult (583 miliarde), in 2010 – cu 22 de miliarde (611). IEA are alte date: in 2010 primul loc a fost atribuit Rusiei, cu 637 miliarde metri cubi fata de 609 miliarde in cazul SUA. Nu conteaza, au comentat analistii bancii ruse Sberbank: in urma cu numai cinci ani, SUA apareau drept stat importator de gaze.

Reducerea cotei de piata va impiedica Rusia si tarile din Orientul Mijlociu sa impune clientilor lor anumite preturi, afirma Birol. In Europa, principalul client al Gazprom, preturile vor scade, promite IEA. Cu 18% pana in 2035, precizeaza raportul „Reguli de aur pentru secolul de aur al gazelor naturale”.

Tot pana in 2035 se va schimba inclusiv structura cererii de gaze: ponderea gazelor va creste de la 21% la 25%, cea a carbunelui se va micsora de la 29% la 24%, a petrolului de la 32 la 27%, afirma autorii studiului mentionat. Mergand pe o comparatie de date, cotidianul rus Vedomosti scrie ca, potrivit strategiei energetice a Rusiei pana in 2030, productia de gaze a tarii ar urma sa progreseze pana la 885-940 miliarde metri cubi.  



sursa: www.incomemagazine.ro

S-ar putea să îți placă și::

Presa internationala - Economia Japoniei, in scade...
Somajul din SUA a scazut in iulie, la 9,1%, dupa c...
Fondatorul TechCrunch se retrage pentru a conduce ...
Trichet îşi ia adio! VEZI care ar putea fi ultima ...
Americanii cheltuie de parcă ar veni sfârşitul lum...
Cine sunt cei care investesc în candidatura lui Mi...
 

Etichete:,

Leave a Reply