Josef Ackermann se desparte de Deutsche Bank

Josef Ackermann, primul bancher al Germaniei, pleaca de la conducerea Deutsche Bank dupa zece ani de activitate. Puterea va fi preluata de tinerii venici din City-ul londonez.

Elvetianul Josef Ackermann a parasit astazi Deutsche Bank, institutie pe care a condus-o din 2002. In pofida omagiilor aduse si a aplauzelor, adunarea generala a primei banci a Germaniei, desfasurata astazi la Frankfurt, nu s-a transformt intr-un „Joe Ackermann Schow”. El nu a dorit ca in onoarea lui sa fie organizata o mare sarbatoare. Un refuz care se explica, probabil, prin criticile care i-au fost aduse in ultimul timp.

„Este oarecum cinic sa te lauzi in raportul privind dezvoltarea durabila ca ai varsat 83 de milioane de euro pentru proiecte educativ-sociale si, in acelasi timp, sa garantezi credite de miliarde de euro acordate celor mai mari cinci fabricanti de armament din lume”, a declarat, in ajun, Thomas Kuchenmeister, reprezentantul organizatiei neguvernamentale Facing Finance.

Mai sunt si alte chestiuni care umbresc bilantul pozitiv, pe ansamblu, al bancii. Spre exemplu, Deustche Bank este amenintata de un nou proces in Statele unite, unde mai multe banci sunt verificate pentru afacerile dubioase realizate de filialele lor pe perioada crizei creditelor imobiliare.

Totusi, prezenta lui in fruntea Deutsche Bank a fost determinanta atat pentru institutie, cat si pentru Germania. Venit de la Credit Suisse, el a fost integrat in structurile de conducere ale Deutsche Bank in 1996. Sase ani mai tarziu, el prelua conducerea acesteia. Sub carma lui Ackermann, banca isi internationalizeaza portofoliul si dezvolta puternic activitatile de afaceri si investitii, care devin masina de facut bani a institutiei.

Concomitent este pus in aplicare un plan economic radical, cu suprimarea a 20.000 de posturi. Ackermann a impus drept obiectiv un randament de 25%. Asa ceva nu se mai intamplase in Germania.

Pentru actionari, prezenta lui Ackermann nu a fost deloc rea: incepand din 2002, ei au primit dividende in valoare totala de 27 de miliarde de euro. In plus, unele dintre achizitiile efectuate in Germania (Post Bank, Berliner Bank, Noris Bank si Sal Oppenheim) a permit bancii sa-si consolideze stabilitatea si pozitia de lier national.

Odata cu extinderea la nivel global, Deutsche Bank este singura banca germana care a jucat un rol veritabil pe scara internationala. In sfarsit, Ackermann a reactionat destul de rapid la semnele care anuntau apropierea crizei. O atitudine care a permis asigurarea unei anumite protectii a institutiei fata de marasmul actual.



sursa: www.incomemagazine.ro

S-ar putea să îți placă și::

Deutsche Bank isi vinde sediul central pentru 600 ...
75% din împrumuturile Deutsche Bank către firme, c...
Bancile grecesti au pierdut 28 mld de euro din cau...
Goldman Sachs cauta consultant social media
SURPRIZĂ: Obama este client de private banking al ...
O fostă angajată Citigroup a primit 31 milioane de...
 

Etichete:,

Leave a Reply