Italia nu poate fi salvată. Va avea aceeași soartă ca Spania!

Spre deosebire de statele europene, printre care şi Marea Britanie, Italia a oprit pur si simplu o serie de cheltuieli din bugetul public. Mai mult, scrie cotidianul britanic The Guardian, Italia este exact ca Spania, sau doar un pic mai catolică. Asta pare o observaţie pertinentă din punct de vedere religios, ţinând cont că Vaticanul este locul în care se afla Papa, însă nu este nici pe departe așa, și asta pentru că legătura vizată este strict economică.

Opinia predominantă este aceea otrivit căreia economia Italiei este mai sigură decât cea a Spaniei. După ce timp de 6 luni s-a căit pentru păcatele sale, Italia a ajuns într-un final să mulţumeasca normele Uniunii Europene.

Mario Monti, prim ministrul Italiei, a fost aplaudat de preoţii austerităţii la Bruxelles pentru că a reuşit să aducă parlamentul pe drumul supunerii. În termeni guvernamentali, planul lui Monti a avut efectul scontat, relateză The Guardian.

În timp ce datoria Italiei a crescut anul trecut cu peste 120%, deficitul anual a coborât la 3,9% şi ar trebui să scadă sub 3% anul acesta. Oricum, realizarea nu reprezintă un miracol.

Economistul James Nixon sustine faptul că în timp ce afacerile şi consumatorii se chinuie sa reziste măsurilor din toată Uniunea Europeană, Italia rămâne cea mai afectată. Mai mult, Italia a raportat pierderi în 3 trimestre fiscale din 4, şi există posibilitatea să iasă în pierdere şi în cel de-al 4 lea, până în iulie când va apărea raportul final. Pentru a arăta câteva cifre, vă vom spune ca PIB-ul s-a micşorat cu 0.8% în primele 3 luni ale anului, după ce a trecut prin criza de 0.7% în ultimul trimestru din 2001 şi 0.2% în următoarele 3 luni.

Luni, centrul de statistică naţională Istat a spus că încrederea în mediul de afaceri a scăzut mai mult decât se aşteptau, în luna mai, atingând cel mai jos nivel din august 2009, un colaps fiind uşor de prevăzut.

De asemenea, ieri, Italia a vândut obligaţiuni în valoare de 2,5 miliarde de euro, pe o perioadă de 10 ani, la un randament de 6,03%, aceasta fiind cea mai mare dobândă de pe 30 ianuarie până în prezent.

Si pentru ca intreg tabloul sa fie complet, rata somajului a crescut la 9,8% in luna martie, acesta fiind de altfel la cel mai inalt nivel din anul 2000.

Bineînţeles, nu va dura mult până când parlamentul italian va realiza că austeritatea este un drum fără întoarcere către sărăcie şi îl vor ruga pe Monti să se dea la o parte. Răspunsurile economice oferite de Parlament ar putea fi incoerente şi vor influenţa colapsul, sau s-ar putea ajunge până în stadiul în care Italia să aibă un conducător autocrat. În acest moment, singura speranță a specialiștilor este aceea că în cele din urmă rațiunea va prevala.



sursa: www.money.ro

S-ar putea să îți placă și::

Bulgaria a fost inclusă de CNN într-un top al prin...
China va cheltui 91 mld. $ pentru aparare, in 2011
Topul celor mai ieftine tari din lume in care ai p...
Un nou razboi al gazelor este gata sa izbucneasca ...
Bursa de la New York a înregistrat prima săptămână...
Bernanke si Trichet, in topul celor mai incompeten...
 

Etichete:, ,

Leave a Reply