Cine a incercat sa detroneze IPO-ul Facebook

Oferta publica initiala care va ocupa locul 2 in acest an dupa cea a Facebook, apartine unei companii detinuta de Guvernul malaezian. Oferta este de 3,2 miliarde de dolari.

Felda Global Ventures Holdings este una dintre companiile de stat din Malaezia, care detine afaceri in domeniul prelucrarii uleiului de palmier.

Prin afacerea cu acest produs, Malaezia doreste sa se alature marilor centre economice din intreaga lume, avand in vedere ca uleiul de palmier este un ingredient folosit intr-o gama foarte larga de alte produse, de la cosmetice si alimentare pana la combustibili.

Potrivit firmei de consultanta Frost & Sullivan, cererea pentru acest tip de ulei a crescut intre 1991 si 2011 cu aproximativ 7,5% pe an si se mentine intr-un trend ascendent, avand in vedere utilitatea lui in producerea combustibililor altrenativi.

Profitul net al companiei Felda a crescut cu 1,1% anul trecut, ajungand la 295 milioane de dolari. Lansarea pe Bursa de Valori din Malaezia va avea loc pe 28 iunie, iar valoarea unei actiuni va fi intre 1,26 si 1,46 de dolari, scrie WSJ.

Pretul uleiului de palmier a scazut usor in ultima vreme in special din cauza incetinirii cresterii economice din China, unul dintre cei mai mari importatori, si a problemelor pe care le intampina bancile europene.

Felda, compania a carei oferte va ocupa locul 2 in topul IPO-urilor de anul acesta, se confrunta si ea cu unele probleme legate de productie. Spre exemplu, recolta de pe plantatiile companiei este tot mai scazuta de la an la an din cauza copoacilor imbatraniti.

Malaezia nu mai este cel mai mare producator de ulei de palmier din lume, in ultimii ani ea a fost depasita de Indonezia si unele tari din America de Sud, insa aceasta lansare la bursa ar putea ajuta statul malaezian sa atraga mai multi investitori.



sursa: www.dailybusiness.ro

Etichete:,

Leave a Reply