Monti: Italia nu are nevoie de un împrumut

Italia nu are nevoie să se împrumute pentru a traversa criza datoriilor, a afirmat premierul italian, Mario Monti, în cursul unui interviu acordat postului german de radio ARD, într-un moment în care au reapărut temerile cu privire la necesitatea acordării unui ajutor acestei ţări aflate în dificultate, relatează AFP, citat de Agerpres.

“Italia, chiar şi în viitor, nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de susţinere a zonei euro” (EFSF), a declarat Monti pentru ARD, potrivit presei italiene.

Fostul comisar european, care a dezminţit cu tărie zvonurile privind o eventuală contaminare a Romei de criza datoriilor suverane, a cerut pieţelor şi observatorilor “să nu se lase conduşi de clişee şi prejudecăţi”.

“Înţeleg că, în trecut, Italia a putut fi asociată cu imaginea unei ţări indisciplinate”, dar, “în prezent, este mult mai disciplinată decât multe alte ţări europene”, a subliniat el.

 ”Ţara noastră plăteşte, prin intermediul contribuţiei sale proporţionale (la UE), pentru a ajuta Grecia, Portugalia, Irlanda şi în prezent Spania. Iar acum plăteşte şi prin dobânzile extrem de ridicate din cauza tensiunilor de pe pieţe”, a adăugat Monti.

 Roma se luptă să îndepărteze temerile pieţelor că va fi următoarea ţară afectată de criza datoriilor, după ajutorul promis Spaniei în cursul week-endului şi înaintea alegerilor pline de riscuri ce vor avea loc duminică în Grecia.



sursa: www.incomemagazine.ro

Etichete:,

Leave a Reply