General Motors: Criza din Europa impiedica redresarea companiei

Consilierul delegat al producatorului american de autovehicule General Motors (GM), Dan Akerson, a afirmat marti in cadrul adunarii generale a actionarilor ca recesiunea din Europa este principala cauza care impiedica cresterea companiei si a promis lansarea unei dezbateri pentru restructurarea Opel, filiala europeana a GM, relateaza agentia EFE.

In contextul scaderii vanzarilor, compania americana a fost nevoita sa ceara pentru scurt timp protectia legii falimentului in anul 2009. Recent a incheiat o alianta cu producatorul francez PSA Peugeot-Citroen pentru a reduce costurile de productie prin folosirea in comun a bazei de proiectare si a acelorasi platforme pentru autoturisme.

“Observam o schimbare de ciclu in Europa, dar mai avem mult de lucru”, sintetizeaza responsabilul GM situatia companiei. Cat despre restructurarea filialei Opel din Germania, el a afirmat ca spera sa se ajunga in scurt timp la un acord cu sindicatele pentru restructurarea acesteia.

GM a obtinut in anul 2011 un profit record de 7,6 miliarde de dolari, in urma unor drastice reduceri de costuri si dupa ce a primit un substantial ajutor financiar de la statul american, dar filiala sa europeana a pierdut 747 milioane de dolari. In ciuda acestui rezultat financiar global pozitiv, pretul actiunilor sale la bursa a scazut cu 45%, ceea ce a provocat nemultumirea actionarilor minoritari.

Societatea americana spera ca anul acesta beneficiile vor fi asemanatoare, in contextul bunei evolutii economice a SUA, Chinei si a unor state emergente, urmand sa reduca si costurile de publicitate si sa simplifice procesele de productie. De asemenea, in urmatorii cinci ani vor fi sporite capacitatile productive din Rusia.



sursa: www.business24.ro

Etichete:, ,

Leave a Reply