Muncitorii chinezi ai Apple lucreaza in plus 130 ore/luna

Furnizorii chinezi ai gigantului Apple isi pun angajatii sa lucreze în condiţii periculoase pentru sănătate şi le acorda salarii mici, potrivit unei anchete publicate de organizaţia China Labor Watch, cu sediul în Statele Unite.

Angajaţii subcontractanţilor brandului Apple au efectuat, de asemenea, între 100 şi 130 de ore de ore suplimentare pe lună, faţă de un maxim de 36 ore permise de lege în China.

“Ancheta, derulata in zece fabrici care lucreaza pentru Apple în China, a constatat că linia de producţie a fost caracterizată de condiţii dăunătoare pentru sănătatea şi de multe ore de lucru prost plătite”, arata China Labor Watch.

Raportul privind locurile de muncă vizitate a fost realizat pe baza interviurilor cu angajaţii, a unor chestionare şi a observaţiilor făcute în secret de către membrii ONG-urilor. Studiul survine unui alt document similar, publicat în luna martie de către organizaţia americană Fair Labor Association (FLA), care a fost realizat in centrele de productie a trei furnizori Apple cu acordul companiei americane.

FLA a subliniat inca de atunci utilizarea excesivă a orelor suplimentare, adesea prost plătite, în conditiile in care legislaţia chineză impune o majorare cu cel puţin 50% fata de salariul orar normal. În urma raportului FLA, cel mai mare furnizor al Apple, compania taiwaneza Foxconn, a promis ca se va conforma legislaţiei chineze.

China Muncii Watch a constatat insa că “încălcările legislaţiei muncii de catre Foxconn se regăsesc în aproape toate fabricile care lucreaza pentru Apple şi, în multe cazuri, sunt mai grave decât la furnizorul taiwanez”

Nivelul scazut al salariilor ii obliga pe lucrători sa accepte ore suplimentare, subcontractanţi nu le platesc în mod adecvat, se mai spune in raport. Mai mult decât atât, “lucrătorii sunt de obicei expusi la niveluri ridicate de zgomot, particule toxice in aer si şi substanţe chimice toxice, fiind şi răniti de multe ori in timpul manipularii utilajelor.”



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:,

Leave a Reply