Actiunile PSA Peugeot Citroen, la nivelul de acum 26 de ani

Acţiunile PSA Peugeot Citroen au ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din ultimii 26 de ani din cauza temerilor că planul de reducere a costurilor, ce prevede concedierea a 8.000 de angajaţi şi oprirea producţiei la uzina de la Aulnay-sous-Bois, în apropiere de Paris, nu va fi suficient pentru a menţine al doilea mare producător auto european pe linia de plutire, transmite Reuters.

Vineri, acţiunile PSA Peugeot Citroen au scăzut la bursa de la Paris cu 9,2%, la 6,372 euro, după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a plasat ratingul ‘Ba1′ atribuit Peugeot S.A. sub revizuire, pentru o posibilă retrogradare.

De asemenea, la uzina de la Rennes, vestul Franţei, vor fi eliminate 1.400 din cele 5.600 de locuri de muncă din cauza scăderii cererii pentru automobilele mari. Alte 3.600 de locuri de muncă vor fi restructurate la toate uzinele din Franţa. Peugeot a mai anunţat că în primul semestru al acestui an a înregistrat pierderi operaţionale de aproximativ 700 milioane de euro. Grupul mizează în prezent pe o contracţie de 8% a pieţei europene în 2012, faţă de un declin de 5% cât estima anterior.

Muncitorii de la fabricile Peugeot ce vor fi afectate de restructurări au oprit activitatea vineri fără a avea autorizaţie iar presa din Franţa a reflectat indignarea opiniei publice, majorând presiunile asupra preşedintelui Francois Hollande de a acţiona pentru a opri concedierile.Ministrul francez al industriei, Arnaud Montebourg, a anunţat joi că executivul de la Paris nu acceptă planul de restructurare anunţat de PSA Peugeot Citroen, iar producătorul auto francez va trebui să justifice măsurile anunţate.

Anterior cabinetul premierului francez anunţase că un expert va evalua planul de restructurare al Peugeot şi efectele sale asupra Franţei şi industriei sale auto. Primele elemente ale raportului privind efectele planului PSA de reducere a costurilor vor fi prezentate luna aceasta.Montebourg a declarat că după prezentarea acestui raport executivul va anunţa măsuri concrete pentru sprijinirea industriei auto. La finele anului trecut Peugeot avea aproximativ 100.000 de angajaţi în Franţa şi 210.000 de angajaţi la nivel mondial.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Leave a Reply