Solutie in stil Italian pentru redresarea economiei. Vezi amanunte

Italia intenţionează să vândă anual active ale statului în valoare de 20 miliarde de euro (24,5 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria cu o şesime în următorii cinci ani, a declarat ministrul de finanţe Vittorio Grilli, transmite Bloomberg.

Într-un interviu acordat publicaţiei italiene ‘Corriere della Sera’, Vittorio Grilli a explicat că executivul vrea să vândă în fiecare an active de până la 1% din PIB. În cazul unei creşteri economice anuale de 1% şi prin vânzarea activelor de stat Italia va putea să-şi reducă datoria cu ’20% în următorii cinci ani’, a afirmat oficialul de la Roma.

Acesta a estimat că economia Italiei se va contracta cu mai puţin de 2% în acest an, după ce în aprilie guvernul prognozase un declin de 1,2%. Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 123,4% din PIB anul acesta, a anunţat guvernul în aprilie. Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat săptămâna trecută că economia Italiei rămâne vulnerabilă la criza datoriilor din zona euro şi s-ar putea confrunta cu un şoc în ciuda ‘eforturilor deosebite’ ale premierului Mario Monti. FMI se aşteaptă ca redresarea să fie vizibilă numai la începutul anului viitor prin creşterea exporturilor dar ritmul creşterii economiei va continua să fie sub cel al restului zonei euro fără adoptarea unor reforme majore.

FMI cere Italiei reducerea cheltuielilor şi impozite mai scăzute pe termen mediu şi implementarea reformelor structurale, cum ar fi reformarea pieţei muncii, introducerea unor reglementări în favoarea afacerilor şi majorarea concurenţei în sectorul serviciilor. FMI estimează că datoria publică a Italiei va urca la aproximativ 126,4% din PIB în 2013, înainte de a scădea la 119% din PIB în 2017, dar redresarea lentă sau derapajele politice ar putea determina un nivel chiar mai ridicat al datoriei publice.

Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:

Leave a Reply