China isi dubleaza creditele pentru Africa

Preşedintele chinez, Hu Jintao (foto), a anunţat joi că ţara sa îşi va dubla creditele pentru continentul african, pentru a ajunge la 20 de miliarde de dolari, în scopul de a susţine infrastructurile, agricultura, industria manufacturieră şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.

Aceste împrumuturi, despre care preşedintele chinez nu a precizat pe ce durată se vor întinde, exprimă prezenţa tot mai mare a Chinei în Africa, unde această ţară îşi înmulţeşte investiţiile, mai ales în materiile prime necesare continuării creşterii celei de-a doua economii mondiale.

Beijingul, care găzduieşte până vineri cea de-a cincea conferinţă ministerială China-Africa, anunţase împrumuturi de 10 miliarde de dolari la ultima conferinţă de acest tip, desfăşurată la Sharm el-Sheikh, în Egipt, în 2009 . Schimburile comerciale dintre China şi continentul african au atins anul trecut 166,3 miliarde de dolari, în creştere cu 83% în raport cu 2009 , conform ministerului chinez al comerţului, potrivit căruia China a devenit primul partener comercial al Africii.

Hu Jintao a anunţat, de asemenea, că ţara sa va continua să-şi mărească ajutorul pentru Africa asigurând formarea a 30.000 de persoane, oferind burse unui număr de 18.000 de studenţi şi trimiţând 1.500 de cadre medicale la faţa locului. Ajutorul chinez pentru Africa a crescut cu 60% din 2009 , semnalase marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, Shen Danyang, însă fără a preciza suma.

Investiţiile directe chineze din Africa au crescut tot cu 60% din 2009 , atingând 14,7 miliarde de dolari la sfârşitul lui 2011 , potrivit aceleiaşi surse, care a precizat că peste 2.000 de societăţi chineze aveau investiţii pe continent, adaugă AFP. Conferinţele ministeriale China-Africa se desfăşoară o dată la trei ani începând cu anul 2000, potrivit sursei citate.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:,

Leave a Reply