Cum se pierd 580 mil. dolari angajand Goldman Sachs

Fondatorii dezvoltatorului pentru software de recunoaştere a vocii, Dragon Systems, au intrat într-un razboi juridic cu Goldman Sachs, dupa o afacere in care au pierdut 580 milioane dolari.

In anul 2000, cea mai mare banca de pe Wall Street, Goldman Sachs, le-a recomandat cuplului Janet si Jim Baker vanzarea sistemului Dragon catre societatea belgiană Lernout&Hauspi. Din pacate, cei doi Baker nu au mai vazut nici banii si nici actiunile, pentru ca L&H a fost declarata in faliment in anul urmator.

Cuplul a dat în judecată banca solicitand 1 miliard de dolari daune, dobânzi şi comisioane legale.

Lacomia de pe Wall Street

Cei doi Baker, acum în varsta de 60 de ani, au muncit aproape 20 de ani la motorului de recunoaştere a vocii, Dragon, bazându-se pe un model matematic unic . În anul 2000, compania avea 400 de angajati şi venituri de 70 milioane de dolari.

După ce mai multe firme s-au oferit sa cumpere compania, Janet si Jim Baker au angajat gigantul Goldman Sachs pentru a le oferi consultanta cu privire la posibila afacere. Decizia lor s-a dovedit a fi pana la urma o mare greşeală.

Goldman a ales Lernout&Hauspie drept cel mai bun candidat pentru a cumpara Dragon Systems, chiar dacă banca scosese compania dintr-un acord de finanţare cu mulţi ani inainte.

Potrivit New York Times, Goldman Sachs a fost responsabil cu analizarea cumparatorilor potentiali, inclusiv a surselor de venituri, a clienţilor importanţi, acordurilor de licenţă şi drepturilor de autor, cu estimarile de creştere, cu parteneriatele şi situaţiile financiare ale acestora.

Iniţial, celor doi Baker le-a fost oferita suma de 580 milioane dolari, jumătate în numerar şi jumătate în actiuni L&H. Dar, după o serie de întârzieri, nenumărate întâlniri şi rapoarte , care au pus la îndoială veniturile L&H lui, cuplul a acceptat pentru un acord numai in actiuni.

New York Times a relatat că Richard Wayner, principalul bancher desemnat cu supravegherea fuziunii, a fost absent de la şedinţa în care această decizie a fost luată, pentru că a fost “in vacanta”. Nici un alt reprezentant al Goldman Sachs nu l-a înlocuit. Două săptămâni mai târziu, Wayner si-a luat o noua vacanţă, lipsind de data aceasta de la conferinţa cu KPMG, firma de contabilitate angajata de L&H.

Afacerea a fost încheiata în luna iunie, iar Goldman Sachs a incasat 5 milioane de doalri din comisioane, insa în august, Lernout&Hauspie au fost acuzaţi de fraudă de contabilitate. Practic, compania inventase cifrele de vânzări din Asia. Până în noiembrie, L&H a fost declarata în stare de faliment, acţiunile s-au devalorizat, iar Janet si Jim Baker au pierdut totul.

Ulterior, Dragon Systems a fost vanduta la o licitatie şi cea mai mare parte a tehnologiei brevetate a ajuns, în cele din urmă, să fie deţinută de către Software Nuance, principalul concurent al companiei fondată de familia Baker.

Cuplul susţine că Goldman Sachs a fost familiarizat cu condiţiile afacerii, dar nu au fost in stare sa-i alarmeze. Dimpotrivă, atunci când cei doi baker au întrebat banca cu privire la fluctuaţiile imprevizibile ale preţului acţiunilor L&H, reprezentantii săi i-au asigurat este doar rezultatul unei ingrijorari generale a investitorilor şi nu au atra atentia asupra niciunei deficienţe in cazul L&H.

“Cei patru de la Goldman (angajaţii care au supravegheat afacere, n. red.) au fost niste bancheri de investitii nesupravegheati, lipsiti de experienţă, incompetenti şi leneşi, care aveau de incheiat o tranzactie minora pentru pentru Goldman Sachs”, a declarat, în instanţa, avocatul familiei Baker, Alan Cotler.

Goldman Sachs a afirmat că banca nu avea obligaţia să efectueze o analiză financiară a L&H, şi în aceste condiţii, personalul sau s-a comportat bine. Reprezentantii institutiei au mai spus, de asemenea, că, in situatia in care banca a fost angajata de Gradon Systems, iar compania nu mai exista, cei doi Baker nu au dreptul sa-i dea în judecată.

Noul teremen, fixat la instanţa federală din Boston este pe 6 noiembrie 2012.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:

Leave a Reply