Datoriile publice ale ţărilor europene au atins un nou record

Datoria publică a ţărilor membre zonei euro a continuat să crească la nivel maxim record, evidenţiind dificultatea întâmpinată de liderii acestora de a stăvili criza datoriilor suverane, în pofida măsurilor de austeritate.

Rata datoriei publice raportată la produsul intern brut a celor 17 ţări membre în uniunea monetară a crescut la 88,2% la sfârşitul lui martie faţă de 87,3% la sfârşitul lui decembrie, se arată într-un raport al Eurostat, agenţia oficială de statistică a Uniunii Europene, raport citat de publicaţia financiară „Wall Street Journal”.

Costurile de împrumut

Această sumă nu include fondurile împrumutate între cele 17 ţări membre pentru a stăvili criza financiară, fonduri care se ridică la 1,2% din PIB.

Creşterea costurilor de împrumutare reflectă dificultăţile întâmpinate de guvernele naţionale în vederea stăvilirii crizei, acestea trebuind să-şi reducă datoriile pentru a oferi asigurări investitorilor, însă o reducere prea rapidă ar putea provoca stricăciuni enorme propriilor economii. O parte din ţările membre zonei euro, printre care şi Grecia, Portugalia sau Cipru, se află, deja, în recesiune.

În consecinţă, măsurile de austeritate sunt limitate la reducerea creşterii anuale a datoriei pe o perioadă de câţiva ani. În consecinţă, datoria publică totală va continua să crească.

Cazul Greciei

Raportul Eurostat oferă şi o imagine a impactului pe care programul de asistenţă financiară pentru Grecia, semnat la începutul acestui an, l-a avut asupra gradului de îndatorare al acestei ţări. Datoria Greciei a scăzut cu 33% din PIB în acest trimestru în special datorită unei restructurări efectuate în martie, restructurare care a permis ţării să evite un faliment catastrofic, provocând, însă, pierderi însemnate deţinătorilor de obligaţiuni suverane.

În pofida acestei măsuri, datoria Greciei se ridică, în continuare, la 132,4% din PIB, fiind cea mai îndatorată ţară din zona euro.



sursa: www.adevarul.ro

 

Etichete:

Leave a Reply