FMI a ascuns informatii legate de criza financiara

Un economist al Fondului Monetar International, demisionar, acuza institutia ca ar fi ascuns informatii vizand criza financiara mondiala si criza datoriilor din zona euro, scrie cotidianul francez La Tribune.

FMI si-a ratat misiunea? Intr-o scrisoare trimisa consiliului FMI si cadrelor din conducerea institutiei cu sediul la Washington, Peter Doyle estimeaza ca incapacitatea Fondului de a avertiza la timp apropierea crizelor din 2007-2008 si a degringoladei care a cuprins tarile din zona euro reprezinta „o mare esec” al FMI. Scrisoarea scoate in evidenta tensiunile interne din FMI, care subrezesc credibilitatea organizatiei.

Sub acoperirea anonimatului, numerosi angajati ai FMI au confirmat pentru Reuters ca multi dintre ei cred ca Fondul a acordat credite Europei incalcand anumite reguli, in detrimentul altor dosare vizand in special salvarea economiilor emergente.

Peter Doyle, seful diviziei pentru Suedia, Danemarca si Israel in momentul demisiei sale, reproseaza, de asemenea, Fondului ca toate tentativele sale de salvare a zonei euro au venit cu intarziere. Alaturi de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, FMI este unul dintre cei trei creditori internationali, angajati in punerea la punct a planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:

Leave a Reply