Israel intra la cura de austeritate

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, se teme de o degradare a calificativului tarii sale de catre agentiile internationale de rating. Ca atare, el a adoptat masuri de austeritate extrem de constestate.

Israel pare sa piarda statutul de insula de stabilitate in mijlocul unei furtuni planetare. Trezirea la realitate a fost brutala. Impactul recesiunii a inceput sa se faca simtit cu o crestere limitata anul acesta la 2,5%, fata de 4,8% in 2011 . Exporturile, chiar si cele din sectorul inaltelor tehnologii, cunosc un regres considerabil.

Veniturile fiscale au scazut brutal, adancind, astfel, deficitul bugetar care, potrivit estimarilor, va depasi anul acesta 2% din PIB si ameninta sa derapeze la 5% sau 6% in 2013, daca nici o masura de rigoare nu va fi aplicata.

In acest context, agentia Fitch a avertizat in legatura cu riscul unei decizii negative pentru nota „A” atribuita Israelului cu o perspectiva stabila, daca deficitul nu va fi oprit din evolutia lui ascendenta in cel mai scurt timp. Mesajul a fost auzit.

„Daca, Doamne fereste, vom da dovada de iresponsabilitate, caderea noastra va fi mai brutala decat cea suferita de Spania si de Grecia, pentru ca noi nu vom putea obtine un ajutor din partea Bancii Centrale Europene”, a explicat Youval Steinitz, ministru de finante .

In incercarea de a indeparta acest pericol, guvernul Netanyahu a adoptat o serie de masuri menite sa aduca mai multi bani la buget. Astfel, TVA a fost ridicat la 17% incepand cu 1 septembrie. Impozitul pe venit, a carui reducere i-a adus laude premierului, va spori cu un procent inclusiv pentru familiile care castiga peste 1.850 de euro pe luna.

Salariile lunare de peste 13.400 euro vor fi supuse unei taxe speciale de 2%. Statul strange, la randul lui, cureaua. Majoritatea ministrilor, cu exceptia celor de la Aparare, Educatia si Probleme sociale vor primi cu 5% mai putin decat pana acum si cu inca 3% in 2013. Au fost majorate, de asemenea, taxele pe tutun si bere. In total, statul spera sa incaseze, astfel, aproape 3 miliarde de euro.

In schimb, impozitul pe societati a ramas neatins. Nivelui de impozitare a multinationalelor straine si israeliene care doresc sa-si transfere beneficiile acumulate in mai multi ani, de o valoare care trece de 20 de miliarde de euro, a fost micsorat de la 25% la 12%. Youval Steinitz a justificat aceasta hotarare explicand ca ea are menirea de a incita multinationalele sa-si tranfere in strainatate profiturile decat sa le lasa sa „doarma” in bancile israeliene, ceea ce nu aduce nimic fiscului.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:

Leave a Reply