Patronul Zara, a urcat pe locul 3 in topul miliardarilor lumii

In timp ce Spania se scufunda in criza , Amancio Ortega, fondatorul lantului de magazine Zara, a urcat pe locul trei in topul celor mai bogati oameni ai Planetei, potrivit clasamentului Bloomberg.

In goana dupa miliarde, spaniolul a intrecut un american, in pofida crizei istorice cu care se confrunta tara sa. Fondatorul Zara, Amancio Ortega, a trecut inaintea renumitului investitor Warren Buffet in topul revizuit zilnic de agentia Bloomberg. Averea omului de afaceri iberic a afisat o crestere anuala de 32,2%, la 46,6 miliarde de dolari, cea a intreprinzatorului american progresand cu numai 6,8%, la 45,7 miliarde de dolari.

Spaniolul a profitat de dubla miscare bursiera de vineri, pentru a-i lua locul americanului. Actiunile companiei Indite, casa mama a grupului Zara, au avansat pe fondul declaratiilor catalogate drept pozitive ale cancelarului german. La sfarsitul saptamanii, Angela Merkel a sustinut planul de cumparare a datoriei de stat, schitat de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi. In schimb , actiunile holdingului patronat de Buffet, Berkshire Hathaway, au scazut, in acelasi interval de timp, cu 0,5%.

Amancio Ortega s-a apropiat de Buffet in clasamentul Bloomberg, gratie strategiei pe termen lung a Inditex. De trei ani, profitul grupului cunoaste o crestere constanta. Un rezultat care este consecinta deschiderii de magazine in tari emergente, precum China. Concomitent, pentru a scapa de efectele crizei spaniole, unde somajul a atins pragul critic de 25%, grupul si-a redus expunerea la Spania.

Amancio Ortega a profitat, de asemenea, de generozitatea lui Warren Buffet, pentru a-l depasi. Americanul a cedat 22,1 milioane dintre actiunile fondului sau pentru opere de caritate, ceea ce inseamna aproximativ 1,9 miliarde de dolari.

In 2006, miliardarul a promis sa doneze o mare parte a averii sale. Daca nu s-ar fi tinut de cuvant, el ar fi detinut acum 60,7 miliarde de dolari. El ar fi ocupat tot pozitia a 3-a in topul celor mai instariti locuitori ai Terrei, dupa Bill Gates (63 miliarde dolari) si mexicanul Carlos Slim (74,2 miliarde).



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Leave a Reply