Unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti din lume, suspendat pentru PLAGIAT

Fareed Zakaria, unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti de politică externă din lume, a fost suspendat vineri de CNN şi Time Magazine, instituţiile de presă pentru care lucrează, după ce a fost prins că a plagiat, informează The Guardian.

Mai exact, Zakaria a folosit într-un articol scris pentru Time Magazine, care a apărut într-o variantă mai scurtă şi pe blogul CNN, un paragraf dintr-un eseu apărut în ediţia din aprilie a revistei New Yorker, semnat de jurnalista Jill Lepore.

Paragraful copiat făcea o trecere în revistă a evenimentelor legate de controlul armelor, subiectul articolului lui Zakaria, şi oferea un cadru istoric acestei probleme, care a redevenit de actualitate în SUA de la masacrul din Colorado.

Mai mulţi bloggeri, în mare parte conservatori, au remarcat asemănările dintre cele două fragmente de articole, însă problema nu părea nici pe departe la fel de serioasă precum în alte scandaluri de plagiat, dat fiind că era vorba despre un paragraf de background.

Însă, dat fiind că Fareed Zakaria era cel implicat, un jurnalist care a stat faţă în faţă cu marii lideri politici ai lumii şi care este considerat un analist politic de primă mână, plagiatul a ajuns imediat pe numeroase site-uri de ştiri.

După ce revista Time a fost contactată de jurnalişti pentru un comentariu oficial, Zakaria şi-a recunoscut greşeala: „Presa a arătat că paragrafe din comentariul meu apărut în această săptămână în Time seamănă foarte mult cu paragrafe din eseul lui Jill Lepore, din ediţia din 23 aprilie a New Yorker. Este adevărat. Am făcut o greşeală oribilă. Este o eroare serioasă şi doar din vina mea. Îi cer scuze ei, le cer scuze editorilor de la Time şi cititorilor mei”, a declarat Zakaria.

Imediat după publicarea acestei declaraţii, Time l-a suspendat pe Zakaria pentru cel puţin o lună, pentru încălcarea standardelor jurnalistice ale publicaţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al instituţiei de presă, potrivit The Guardian.

Acelaşi lucru l-a făcut şi CNN, cu menţiunea că televiziunea l-a suspendat pe Fareed Zakaria pe termen nelimitat.



sursa: www.gandul.info

 

Leave a Reply