Prietenii lui Putin s-au certat pe petrol

Compania Gunvor, patronata de omul de afaceri Ghennadi Timchenko, a pierdut cateva importante licitatii pentru comercializarea petrolului marca Urals. Se pare ca Timchenko, bun prieten al presedintelui Putin , a intrat in dizgratia presedintelui Rosneft, Igor Serchin, alt apropiat al liderului de la Kremlin.

Gunvor si-a redus considerabil ponderea in comertul cu petrol rusesc marca Urals, au declarat surse apropiate companiei. Printre altele, au precizat acestea, este pentru prima data cand firma lui Timchenko si intreprinderile partenere nu au obtinut dreptul de comercializare a petrolului companiei Rosneft.

La ultima licitatie de la jumatatea anului au castigat concurentii societatii Gunvor – grupurile Vitol, Glencore si compania Shell. Gunvor nu figureaza nici printre invingatorii licitatiilor pe un an pentru 2012, unde au invins Surgutneftegaz si TNK-BP. Prin urmare, incepand cu luna octombrie, Gunvor va putea vinde numai cate doua petroliere de petrol Urals pe luna, titei pe care il va primi de la Gazprom neft in baza unui acord care expira insa in decembrie.

„Dupa ani de suprematie clara este oarecum straniu sa vezi cum Gunvor nu mai are, practic, acces la petrolul brut. Compania ramane ferma pe pozitii numai in comertul cu produse petroliere, dar in privinta Urals, firma lui Timchenko a devenit, oarecum, invizibila”, spun expertii, precizand ca, daca pana acum Gunvor vindea aproximativ 40% din totalul productiei de petrol rusesc, cota societatii s-a redus, in prezent, la 15%.

Analistii au pus aceasta situatie pe seama divergentelor de opinie aparute in ultimul timp intre Timchenko si Igor Sechin, presedintele Rosneft, un fidel colaborator al liderului de la Kremlin. Din simplu zvon, aceasta presupunere a primit confirmare atunci cand, in august, Rosneft a concediat majoritatea functionarilor sai care, intr-un fel sau altul, aveau legatura cu activitatea Gunvor.

E adevarat, mentioneaza analistii, Gunvor si-a exprimat de mult dorinta de a-si diversifica gama produselor pe care le comercializeaza, incluzand pe lista ofertei sale carbune, gaze naturale si metal. De asemenea, compania si-a propus sa cumpere active de prelucrare a petrolului – uzinele grupului elvetian Petroplus, intrat in faliment. Oricum, spun specialistii, aceasta tendinta de reorientare a intervenit pe fondul neinelegerilor dintre Timchenko si Sechin.



sursa: www.incomemagazine.ro

 

Etichete:

Leave a Reply