Barroso: UE va continua să sprijine reformele din Republica Moldova




Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a dat asigurări vineri, la Chişinău, că UE va continua să sprijine procesul de reforme din Republica Moldova, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că peste un an se va reuşi semnarea Acordului de asociere şi de creare a Zonei de liber schimb.

Oficialitatea europeană a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, în prezent, Republica Moldova beneficiază de cel mai mare sprijin pe cap de locuitor din partea comunităţii europene, în cadrul Parteneriatului Estic al UE.

De asemenea, Jose Manuel Barroso a afirmat că nu exclude faptul ca planul de acţiuni privind liberalizarea vizelor să fie finalizat până la sfârşitul anului 2013. ‘Acest sprijin este o recunoaştere a performanţelor şi reformelor obţinute. Eu îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru rezultatele obţinute. UE s-a angajat să sprijine acest efort. Moldova a demonstrat că procesul de tranziţie poate fi unul paşnic. UE reiterează sprijinul pentru a merge pe agenda valorilor europene, acest lucru este bun pentru Moldova, dar şi pentru UE’, a declarat Barroso.


Premierul Vlad Filat a dat asigurări, la rândul său, că Republica Moldova va continua promovarea reformelor pro-europene, menţionând că acesta este un proces ireversibil. ‘Republica Moldova va continua să muncească pentru a se transforma din partener al Uniunii Europene în parte componentă a comunităţii europene’, a declarat Filat. În contextul discuţiilor din societate despre integrarea Republicii Moldova în structurile euroasiatice, el a subliniat că aceasta nu este în interesul ţării sale. ‘Republica Moldova şi-a făcut alegerea şi nu are alternativă decât UE. Ceea ce ţine de construcţii imaginare şi artificii cu caracter politic-speculativ, nu au nimic în comun cu interesul Republicii Moldova’, a declarat el.

În acelaşi timp, Vlad Filat a exprimat interesul Republicii Moldova ca, până la summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2013, să fie finalizate negocierile privind crearea Zonei de comerţ liber şi a Acordului de asociere.

În cadrul vizitei sale la Chişinău, Jose Manuel Barroso mai are preconizate întrevederi cu cu preşedintele Nicolae Timofti şi cu şeful parlamentului Marian Lupu. De la Chişinău, el se va deplasa împreună cu Vlad Filat la Erevan.

sursa: www.capital.ro / Agerpres

 
 

Etichete:

Leave a Reply