Premierul polonez a demis un ministru pentru o intelegere confuza cu Gazprom

 

Premierul polonez Donald Tusk l-a demis pe ministrul Trezoreriei, Mikolaj Budzanowski, pentru administrarea defectuoasa a unei intelegeri intre compania de stat de gaze naturale PGNiG si gigantul rus Gazprom.

Pe 5 aprilie, Gazprom a anuntat ca a semnat un memorandum de intelegere cu EuroPol Gaz, companie controlata de PGNiG si Gazprom, in vederea extinderii gazoductului Yamal-Europa 2 prin Polonia. Tusk si Budzanowsk, acesta din urma fiind insarcinat cu supervizarea PGNiG, nu au fost informati cu privire la intelegere.


Guvernul a crezut ca proiectul va fi derulat de catre stat, nu de catre Gazporm, noteaza RT, care citeaza Wall Street Journal.

“In pofida respectului meu pentru calificarile lui Budzanowski, el nu a reusit sa supravegheze corespunzator companiile strategice responsabile pentru securitatea energetica”, si-a motivat Tusk decizia.

Gazprom si Europol Gaz au semnat pe 4 aprilie un memorandum privind explorarea cosntructiei a gazoductului Yamal-Europa cu o capacitate de 15 miliarde de metri cubi, proiect care presupune extinderea gazoductului prin Polonia si Belarus in Germania, ocolind Ucraina.

Polonia incearca sa isi reduca dependenta de importurile de petrol si gaze din Rusia, care reprezinta 90%, respectiv 50% din consum, si sa mentina o relatie buna cu vecinul sau strategic Ucraina.

sursa: www.ziare.com

Etichete:, ,

Leave a Reply

 

Like, ca să fii INFORMAT