Turcia face lobby pentru intrarea in UE: “Islamul si democratia pot face casa buna in cadrul Uniunii”

 

Turcia este “o sursa de inspiratie”, care arata cum islamul si democratia pot conlucra. Aceasta este parerea lui Ali Bababcan, vicepremierul Turciei, pe care si-a exprimat-o intr-un interviu acordat CNN. Comentariile vicepremierului vin intr-o perioada in care Turcia face eforturi ca sa devina membra a UE, o ambitie pusa sub semnul intrebarii de catre cei care cred ca tara se bazeaza deja pe o economie puternica si o pozitie geografica avantajoasa.

“O tara in care 99% din populatie este de religie musulmana poate fi de asemenea o tara care sa adere la valorile promovate de Uniunea Europeana”, a spus Ali Bababcan, pentru CNN.

Turcia si-a depus candidatura pentru aderarea la UE in 1987 si are legaturi comerciale cu cele 27 de tari, incepand din 1996. Negocierile pentru includerea in blocul Uniunii au inceput in 2005, dar progresul a fost unul foarte lent, Germania si Franta punand la indoiala in numeroase randuri sustenabilitatea tarii pentru accederea la statutul dorit.

Babacan spune ca Turcia, o tara ce se invecineaza cu Europa, dar si cu puncte mai fierbinti de pe harta, ca Siria si Irak, isi doreste o democratie in stilul vestic. Acesta a tinut sa sublinieza ca Uniunea Europeana actioneaza ca “o ancora foarte importanta din exterior”, in ceea ce priveste democratia si drepturile omului. Pe de alta parte, situatia economica a tarii, care asteapta o crestere de 3,5% in acest an, este mai buna decat cea din majoritatea statelor europene.

Turcia, care gazduieste 74 milioane de locuitori, este una dintre economiile cu cea mai rapida crestere din Europa si atrage in continuare investitii in domeniile auto, energetic, al constructiei si al apararii. Aceasta situatie privilegiata ii face pe multi sa se intrebe care este adevaratul motiv pentru care Turcia isi doreste atat de mult apartenenta la UE, cand ar putea sa continue ca o legatura intre Orient si Occident.


Marile corporatii isi pun acum bazele unor centre regionale in Turcia, de unde sa isi supravegheze afacerile din Orientul Mijlociu si Asia Centrala. Printre acestea se numara Microsoft, Coca-Cola, Huawei si BP.

“Suntem de parere ca Uniunea Europeana ar trebui sa fie mai degraba o entitate globala iar Turcia poate contribui la obtinerea acestui statut”, spune Babacan. Acesta adauga ca sectorul industriilor din tara si cel bancar ar trebui sa fie vazute ca un exemplu pentru uniunea monetara a UE. “Sistemul nostru bancar o duce foarte bine. Am instaurat reglementari stricte, mecanisme de supervizare si fiecare banca in parte a fost restructurata si recapitalizata”, adauga Babacan.

Philipp Reuter, director pe zona Turciei in cadrul firmei de consultanta Frost & Sullivan, a declarat pentru CNN ca nu este neaparat nevoie ca tara sa devina membru cu drepturi depline a Uniunii. Conform acestuia, statul ar avea mai mult de castigat din punct de vedere economic daca s-ar ralia regiunii istorice cunoscute sub numele de Levant, care include tari precum Irakul si Algeria.

sursa: www.incont.ro

Etichete:,

Leave a Reply