Lumea rasufla usurata: Senatul SUA a aprobat legislatia pentru evitarea “varfului fiscal”




Senatul Statelor Unite a impiedicat economia tarii sa faca pasul in asa numita “prapastie fiscala”, prin votarea mai multor taieri de cheltuieli publice si majorari de taxe, dar acest lucru nu inseamna ca SUA nu se vor confrunta in continuare cu probleme de ordin economic, scrie Reuters.

Intr-o sesiune care are loc extrem de rar, in prima zi a anului, senatorii au votat pentru majorarea taxelor pe averile mari, in timp ce taxele pentru clasa de mijloc au fost scazute pentru prima data in ultimii 10 ani.

Reuters comenteaza ca aceste masuri nu reprezinta decat un pas mic catre redresarea deficitului bugetar anual imens cu care Statele Unite se confrunta si care a impins datoria publica la 16, 4 trilioane de dolari,

Decizia a venit, insa, prea tarziu pentru ca Congresul american sa mai poata opri, in ajunul Anului Nou, legi prin care se puteau salva 600 miliarde de dolari, legi care au intrat in vigoare la 1 ianuarie.

Pentru a intra in vigoare, masura votata de Senat trebuie sa treaca si de Camera Reprezentantilor, unde republicanii care controleaza forul legislativ s-au plans ca presedintele Barack Obama este prea putin preocupat de taierea cheltuielilor guvernamentale si ca se grabeste sa creasca taxele. Toate privirile sunt acum indreptate catre Camera, care se reuneste in sedinta marti dupa-amiaza.


“Mai sunt multe de facut pentru reducerea deficitului si eu sunt gata sa fac tot ce se poate. Dar decizia de astazi ne asigura ca facem pasi inainte si ca vom continua sa reducem deficitul printr-o combinatie de reducere a cheltuielilo si o mai buna colectare a taxelor de la cei mai bogati americani”, a spus presedintele Obama, citat intr-un comunicat de presa.

Si desi pe 1 ianuarie bursele sunt inchise, senatorii se astepta ca acestea sa reactioneze in zilele urmatoare. In ciuda tuturor masurilor fiscale, economia Americii, care se afla in continuare in recuperare dupa criza din 2008/2009, ar putea sa stragneze din cauza incapacitatii Congresului de a rezolva problema deficitului.

Majorarea taxelor este un subiect sensibil pentru republicani, dar senatorii au reusit sa ajunga la un compromis prin ridicarea taxelor pentru bogati, in caz contrar fiind nevoie de cresterea taxelor pentru toti americanii.

sursa: www.incont.ro

 
 

Etichete:

Leave a Reply