Absolventii de Harvard ajung sa lucreze ca bone. Mai are valoare diploma universitara?




Persoanele care au o diploma universitara castiga, in medie, de-a lungul carierei, cu un milion de dolari mai mult decat cei care n-au absolvit nicio facultate. Insa este putin probabil ca cei fara studii superioare sa ramana someri tot restul vietii, arata studiile americane. Ba mai mult, practica demonstreaza ca, uneori, diplomele de prestigiu nu sunt un indicator relevant pentru obtinerea unui job bine platit, scrie revista Forbes.

Institutiile de invatamant superior s-au folosit in ultimii ani de aceste argumente pentru a ridica tot mai mult costul educatiei, noteaza Forbes. Oamenii incep sa realizeze ca o diploma universitara nu iti asigura insa neaparat un loc de munca bine platit, si privesc tot sistemul ca pe o frauda uriasa.

In lipsa unor teste practice la interviul de angajare, cei mai multi aplicanti sunt evaluati dupa diploma pe care o au ori dupa rezultatele pe care le-au obtinut in anii de scoala. Indicatori ce nu sunt neaparat relevanti. Astfel, un candidat specializat in literatura clasica, absolvent de Oxford sau Cambridge, care a terminat printre primii din clasa lui, poate fi angajat intr-o institutie de prestigiu, nu pentru cunostintele sale de limba latina, ci pentru ca pur si simplu a absolvit o facultate de prestigiu.

Problema este ca taxele la cele mai ravnite universitati din lume sunt foarte mari si nu se stie inca in ce masura merita investitia, in conditiile in care tot mai multe persoane detin in prezent o licenta.

“Multe cursuri nu aduc niciun pic de valoare studentilor”

Statisticile din Statele Unite arata ca 115.000 din slujbele de portari sunt detinute de oameni care au absolvit o facultate. Richard Vedder, economist la Universitatea din Ohio, crede ca daca guvernul nu s-ar incapatana sa trimita toti tinerii intre 18 si 22 de ani sa urmeze cursurile unei facultati, economia ar avea mai mult de castigat.

Charles Murray, student la American Enterprise Institute, considera ca facultatea s-a transformat intr-o farsa. “Multi dintre studenti nu au ce cauta aici. Multe dintre cursuri nu aduc niciun pic de valoare studentului sau sa il faca mai atractiv in ochii angajatorilor. De ce, atunci, nu am renunta mai bine la facultate pentru a urma, in schimb, cursuri de calificare in diferite domenii?”, se intreaba Murray.


Realitatea, mult mai dura decat teoria

“Un fost absolvent al Harvard cauta de lucru ca babysitter in New York. A studiat psihologia si a absolvit in 2011. In prezent lucreaza in sistem part-time pentru un internship. Este un om bun, intelegator si se intelege de minune cu copiii”, se arata intr-un anunt de recomandare care a ajuns in redactia Forbes.

Daca cel despre care este vorba in anunt nu a beneficiat de o bursa scolara, acesta a cheltuit 190.000 de dolari pentru taxele universitare de la Harvard, pe un sistem educational care deocamdata nu i-a adus niciun beneficiu. Inca o dovada ca, in aceste vremuri economice nesigure, o diploma universitara nu numai ca nu iti asigura un job bine platit, dar e posibil sa nu iti asigure niciun fel de job.

sursa: www.incont.ro

Etichete:,

Comments (1)

 

  1. Irina spune:

    In Anglia sunt o multime de elevi care aleg sa nu mearga la facultate,sau care o lasa cind vad ca nu e pentru ei. Aceasta teorie e relevanta pentru Moldova. In Moldova trebuie sa ai studii superioare ca sa fii orice!!! Pe cind studentii din Anglia opteaza pentru o universitate doar daca vor sa se aprofundeze intr-un anumit domeniu, nici nu neaparat pentru bani. Aici poti sa lucrezi ca orice si oricum te poti intretine pe parcursul vietii. Nu devii milionar,dar nici nu mori de foame. Si taxele pentru studii sint foarte bine gindite. Guvernul iti achita studiile, si esti obligat sa intorci banii doar atunci cind cistigi pe an mai mult de 40,000 lire. Se ia un mic procent din salariu in fiecare luna. Daca esti somer, sau ai un salariu mizer, atunci nu intorci banii. Poate ca depinde de curs mai mult decit de universitate, poate psihologia la Cambridge e mai putin cotata ca Business la o alta universitate.

Leave a Reply