DOAR 4 zile de muncă pe săptămână. În ce ţară funcţionarii publici au vinerea zi liberă

 

Angajații din sectorul public din Gambia (vestul Africii) vor avea, de acum înainte, doar patru zile muncitoare în timpul săptămânii, după ce președintele Yahya Jammeh a decis ca vinerea să fie zi de weekend. Totuşi, săptămâna de lucru a rămas fixată la 40 de ore, acestea fiind redistribuite în cele patru zile, informează BBC News.

Inițiativa președintelui vine pentru ca populația țării, majoritar musulmană, să aibă parte de mai mult timp pentru rugăciune, socializare și chiar pentru a se ocupa de agricultură. Astfel, angajatii din sectorul public se vor duce la serviciu de la 8 dimineaţa, la 6 după-amiaza, pentru a putea rămâne vinerea acasă.

Economia Gambiei se bazează pe agricultură, în special pe exporturile de alune, și pe turism.


Yahya Jammeh (foto), care a ajuns la șefia statului în 1994, este cunoscut pentru comportamentul și deciziile sale excentrice. Decizia acestuia nu a fost văzută numai cu ochi buni, criticii spunând că o zi liberă în plus îi va încuraja pe oameni să fie leneși și că se va ajunge la o economie și mai proastă.

În 2008, o încercare asemănătoare a avut loc în statul american Utah, când cei 17.000 de oficiali ai guvernului au vrut să lucreze câte 10 ore pe zi, pentru a reduce costurile. Experimentul s-a dovedit a fi un eşec şi săptămâna de lucru de cinci zile a fost reinstaurată în 2011. Le-a surâs ideea şi altpr state, precum Oregon, Texas, Georgia sau Virginia.

Săptămâna cu patru zile lucrătoare este populară şi în Olanda, unde unul din trei angajaţi lucrează în regim part-time sau 40 de ore în patru zile. În Marea Britanie, mulţi jurnalişti au optat pentru mai puţine zile lucrătoare şi ture mai lungi.

sursa: www.capital.ro / Agerpres

Etichete:

Leave a Reply