Un număr record de germani s-au pensionat anticipat

 

Un număr record de germani s-au pensionat anticipat în 2011, optând pentru o pensie redusă pentru a se putea bucura de mai mult timp liber, conform unor date făcute publice joi.

Circa 337.000 de persoane, echivalentul a 48% dintre germanii pensionaţi în 2011, au ales această cale înainte să împlinească vârsta de 65 de ani – un număr record, conform datelor Rentenversicherung Bund (DRV), care administrează sistemul de pensii din Germania.

Angajaţii din sănătate, cadrele didactice şi şoferii de camion s-au numărat printre persoanele cel mai predispuse la a se pensiona anticipat, a precizat DRV. Femeile au ales această variantă într-un procent mai mare decât bărbaţii – cota femeilor pensionate înainte de 65 de ani a crescut de la 36,1% la 51,7% în 2011.


Este greu de stabilit dacă acest trend este rezultatul alegerii făcute de angajaţi de a avea un venit mai mic în schimbul mai multor ani de timp liber, în contextul în care nu există statistici privind motivele pensionărilor anticipate. Unii angajaţi ar fi putut fi obligaţi sau încurajaţi să se pensioneze mai devreme atunci când companiile au redus posturile.

Totuşi, statisticile arată că mulţi dintre angajaţii care se pensionează anticipat au fost anterior bolnavi sau şomeri, în timp ce alţii au strâns suficienţi bani pentru a-şi permite o pensie mai mică.

În general, persoanele pensionate anticipat au avut salarii peste medie, în timp ce altele au moştenit sume substanţiale.

În viitor însă, tot mai puţine persoane ar mai putea beneficia de pensii complete, în contextul în care Germania este în plin proces de majorare a vârstei de pensionare la 67 de ani.

sursa: www.capital.ro / Agerpres

Etichete:

Comments (2)

 

  1. …imi face placere sa citesc noutatile expuse de D-stre,mersi…La mai mult si ..la mai ..MARE!!!!

Leave a Reply