Gazprom se aşteaptă la scăderea profitului şi a dividendelor pentru 2012

 

Grupul rus Gazprom se aşteaptă ca profitul său net pe 2012 să înregistreze o scădere anuală de 15% , pe fondul scăderii producţiei, au anunţat vineri agenţiile ruseşti Interfax şi Ria-Novosti, preluate de AFP.

Conform datelor prezentate vineri de Gazprom la o întâlnire cu investitorii, cel mai mare producător mondial de gaze naturale estimează că anul trecut a realizat un profit net de 38 de miliarde de dolari, comparativ cu un profit de 44,5 miliarde de dolari în 2011. De asemenea, analiştii care au fost prezenţi la întâlnirea Gazprom cu investitorii susţin că Gazprom vrea să plătească dividende de 7-8 ruble pe acţiune pentru 2012, în scădere faţă de 8,97 ruble pe acţiune în 2011.


În schimb, pentru 2013, Gazprom mizează pe o creştere a producţiei totale de gaze până la 495,7 miliarde de metri cubi, de la 487 miliarde de metri cubi anul trecut, precum şi pe o creştere a exporturilor spre Europa până la 151,8 miliarde de metri cubi, în creştere cu 9,4% comparativ cu volumul de 138,3 miliarde de metri cubi în 2012. În consecinţă, pentru anul curent, grupul rus se aşteaptă la o creştere a dividendelor până la 8-9 ruble pe acţiune.

Tot în acest an, Gazprom se aşteaptă să returneze clienţilor europeni 4,7 miliarde de dolari via reduceri de preţuri. Ca urmare a intensificării concurenţei, cel mai mare producător mondial de gaze naturale a modificat contractele pe termen lung cu o parte din companiile europene şi în consecinţă s-a angajat să ramburseze o parte din bani.

Un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei este asigurat de Gazprom. La rândul său, grupul rus se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.

sursa: www.capital.ro

Etichete:

Leave a Reply