Singapore, taramul unde luxul este dus la extrem

 

Bauturi ridicol de scumpe si un trafic intesat de masini Ferrari, asa poate fi descris pe scurt Singapore, care a devenit in ultimul timp capitala luxului dus la extrem.

Jurnalistii de la Wall Street Journal au stat de vorba cu omul de afaceri Michael Ault, cel care detine clubul exclusivist Pangaea, in care oameni poarta masti tribale de colectie, iar cocteilurile care contin diamante costa 26.000 de dolari.

Desi a fost inaugurat abia in urma cu un an, acesta a devenit o afacere extrem de profitabila, avand incasari de peste 100.000 de dolari pe noapte.

Clubul este unul dintre cele mai scumpe din lume, rezervarea unei mese costand 15.000 de dolari, iar cei bogati cheltuie sume cu sase cifre.

Ault sustine ca in Singapore simte magia bogatiei si siguranta, unde cei instariti se pot mandri cu averile lor.

“Intr-o noapte au venit in club un grup de tineri de 20 de ani care aveau fiecare cate un avion particular. Nu e o gluma”, a precizat proprietarul Pangaea.

Singapore, capitala bogatiei

In ultimii 10 ani, Singapore a beneficiat de pe urma bogatilor din Asia si nu numai, care, in cautarea caselor luxoase de vacanta intr-o tara sigura pentru averea lor, au debarcat pe taramurile sale.

Potrivit firmei de consultanta Boston Consulting Group, pe insula se aflau 188.000 de familii instarite in 2011, adica mai mult de 17% din totalul populatiei, ceea ce inseamna ca unul din sase oameni are o avere de cel putin un milion de dolari. Iar aici nu s-au luat in calcul proprietatile, afacerile si bunurile de lux.

De asemenea, Singapore are cel mai mare produs intern brut per capita din lume, de 56.332 de dolari, plasandu-se in fata Norvegiei, Statelor Unite si Elvetiei, conform unui raport al Knight Frank si Citi Private Bank din 2012.

Spre deosebire de tarile din Vest sau chiar din Orientul Mijlociu, bogatii din Asia cauta asa-numitele “safe heavens”, adica tari emergente in care isi pot plasa in siguranta banii.

Doar chinezii transfera din tara lor miliarde de dolari, din cauza ca nu mai au incredere in propriul guvern, iar aceeasi tendinta se poate observa si in cazul celor din India sau Indonezia.

Toti acestia cauta un loc in care sa isi poata tine banii si sa poata evita plata taxelor, in timp ce se asigura ca sunt feriti de schimbari bruste ale situatiei politice. Tocmai de aceea aleg Singapore.

De unde vine capitalul de imagine

Poate ca cel mai important lucru pentru ultra-bogati este obsesia celor din Singapore pentru ordine, predictibilitate si control, scrie Wall Street Journal. Acest lucru confera senzatia de stabilitate pe care multi si-o doresc.

Bineinteles ca celor instariti nu le dauneaza faptul ca Singapore are unele din cele mai mici taxe din lume. De mentionat este faptul ca acest stat nu taxeaza veniturile si dividendele straine, spre deosebire de cele din Vest.

In plus, hartuirea de catre paparazzi este strict interzisa.


“Singapore este un loc foarte retras, unde multi asiatici considera ca averea lor este in siguranta, avand in vedere ca este ferita de autoritatile din Vest”, considera profesorul britanic de la City University, Ronen Palan.

Insa exista si unele amenintari, cea principala fiind cresterea uriasa de preturi din zona imobiliara (de 59%, fata de 2009). In plus, diferenta dintre bogati si saraci este extrem de mare, iar nativii incep sa dezvolte un resentiment fata de strainii care au acaparat peste 60% din proprietatile din tara.

“Bogatii si-au gasit un nou loc in care se lauda cu luxul lor, anume in Singapore. In acelasi timp, batranii acestei tari nu au bani suficienti incat sa isi permita o casa, asa ca ii poti vedea adesea pe strazi culegand sticle de plastic pentru a castiga bani din reciclarea lor. Oportunitatile de a urca pe scara sociala incep sa se micsoreze simtitor”, a opinat Garry Rodan, de la Asia Research Center din Universitatea Murdoch.

sursa: www.ziare.com

Etichete:

Leave a Reply