Banca Vaticanului ţine bani negri – oligarh
lun, Oct 7th, 2013

Banca Vaticanului ţine bani negri

 

Banca Vaticanului are 300 de milioane de euro aflaţi în depozitele a peste o mie de clienţi care, în conformitate cu statutul lor, nu au dreptul să deţină conturi la această bancă şi care îşi ascund aici banii negri, relatează revista germană Der Spiegel, citată duminică de EFE.

Publicaţia, care citează surse interne ale Băncii, asigură că aceste informaţii au ieşit la iveală după o revizuire internă realizată de noua echipă a băncii, numită de fostul papa Benedict al XVI-lea în februarie anul acesta pentru a pune capăt seriei de scandaluri din cadrul Institutului pentru Operele Religioase (IOR).

Conducerea se teme că mai multe persoane private care au beneficiat de o relaţie privilegiată cu Sfântul Scaun au înfiinţat depozite de bani sau au deschis aici conturi. Modul de funcţionare al IOR, care nu îşi identifică clienţii cu precizie, ar putea fi folosit ca ecran pentru a disimula operaţiuni ilegale.

Noul preşedinte al Băncii, germanul Ernst von Freyberg, vrea să pună capăt acestei tradiţii şi le-a comunicat respectivilor clienţi să-şi închidă conturile. Potrivit statutului băncii, doar clerul, organizaţiile catolice şi instituţiile de binefacere pot deţine conturi la IOR.

sursa: www.economica.net

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved