Bancherii nu au milă: Ucraina, o ţară aflată în război şi în ruină, trebuie să plătească o dobândă de 7,37% dacă vrea să împrumute 3 miliarde de dolari – oligarh
mie, Sep 20th, 2017

Bancherii nu au milă: Ucraina, o ţară aflată în război şi în ruină, trebuie să plătească o dobândă de 7,37% dacă vrea să împrumute 3 miliarde de dolari

Ucraina a strâns 3 miliarde de dolari în prima emisiune de obligaţiuni după invazia Rusiei în Crimeea din 2014, marcând un pas uriaş pentru Kiev în drumul spre revenirea la normalitate economică, scrie Financial Times. Bond-urile au un randament de 7,37%, cu scadenţă la 15 ani. Spre comparaţie, România are un cost de finanţare de aproximativ 2,4% pe piaţa internaţională, cu scadenţă la 10 ani.  

Emisiunea de obligaţiuni este cel mai recent semnal că investitorii au un apetit crescut pentru obligaţiuni suverane cu randamente ridicate. Tranzacţiile ar urma să uşureze povara fiscală a Ucrainei, în ajunul alegerilor prezidenţaile şi parlamentare, programate pentru 2019, şi să impulsioneze resursele bugetare. Ucraina se luptă să finalizeze al doilea an de creştere, după o recesiune puternică din 2014-2015, când PIB-ul a scăzut cu aproape 17%.

Ministrul de Finanţe al Ucrainei, oleksandr Danylyuk, a spus că emisiunea de obligaţiuni este un prag semnificativ pentru Ucraina şi pentru companiile locale, şi că ar urma să reducă o parte din presiunea pusă pe buget în viitorul apropiat.

”Emisiunea de obligaţiuni ne va permite să îmbunătăţim ratingul de credit şi să facă finanţarea mai ieftină în viitor, atât pentru stat, cât şi pentru companii”, a spus ministrul pentru Financial Times.

Totuşi, îngrijorările rămân că un guvern pro-vestic la Kiev, susţinut de aceşti bani europeni, ar putea să nu aibă suficientă susţinere pentru a implementa planul de reforme dure venite odată cu împrumutul de 17,5 miliarde de dolari de la FMI, cheia revitalizării financiare şi macroeconomice a Ucrainei după invazia rusă.

sursa: www.zf.ro

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved