Cel mai mare creditor din Danemarca a fost folosit drept „maşină de spălat” bani în Estonia, pentru 8,3 miliarde de dolari – oligarh
joi, Iul 5th, 2018

Cel mai mare creditor din Danemarca a fost folosit drept „maşină de spălat” bani în Estonia, pentru 8,3 miliarde de dolari

Operaţiunile din Estonia ale gigantului Danske Bank au fost utilizate pentru spălări de bani în valoare de 8,3 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de estimările anterioare, spune Bill Browder, managerul de fond de investiţii care conduce o campanie globală împotriva Kremlinului pentru abuzuri, potrivit Bloomberg.

Dezvăluirile lui Browder cresc exponenţial presiunea pusă de opinia publică asupra celui mai mare creditor danez, care a fost cercetat de legiuitori în luna mai pentru că nu a reuşit să monitorizeze fraudele, însă nu a fost urmărit penal.

Presiunea creşte în regiune asupra segmentului bancar, încât greşelile Danske în Estonia vin după ce bancherul central al Letoniei a fost acuzat de luare de mită şi după ce Statele Unite a avertizat cu privire la spălările de bani din Estonia. La un loc, toate acestea subliniază riscurile bankingului în statele baltice şi cer supravegherea mai atentă a banilor ruseşti care curg prin ţară.

„Nu este clar ce consecinţe ar putea fi încât volumul în acest caz este mai mare decât ne-am fi putut imagina vreodată”, spune Christian Thatje, dealer de obligaţiuni în cadrul Sydbank. „Acest caz aduce multă nesiguranţă iar investitorilor nu le place asta”.

Miercuri la ora 18.00, acţiunile Danske Bank pe bursa de la Copenhaga se tranzacţionau la 30,86 dolari, în scădere de la începutul zilei cu 2%, la o capitalizare de piaţă de 27,3 miliarde de dolari.

„Este prea devreme să tragem concluzii cu privire la mărimea potenţialelor spălări de bani din Estonia”, spune Anders Meinert Jorgensen, executiv în cadrul grupului Danske. Insituţia financiară va lansa descoperirile unei investigaţii interne în luna septembrie, cu privire la spălările de bani.

Nu se ştie încă cine este exact în spatele tranzacţiilor, dar investigaţiile asupra incidentelor anterioare au arătat că banii au venit din Rusia, Republica Moldova şi Azerbaijan prin spălătoria daneză.

sursa www.businessmagazin.ro foto ERR news

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

All Rights Reserved